Ucraina se întreabă de ce aliații săi sunt reticenți în a-i acorda mai multă asistență militară împotriva Rusiei, după ce un atac aerian iranian împotriva Israelului în weekend a fost respins cu succes, în mare parte datorită sprijinului occidental, potrivit AFP.
Bombardată zilnic de vecinul său rus, Ucraina este de mai bine de doi ani scena celui mai grav conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care a făcut sute de mii de victime.
În condițiile în care ajutorul occidental se epuizează, nu în ultimul rând din cauza diviziunilor politice din Congresul american, situația de pe linia frontului s-a deteriorat recent pentru Kiev, care de luni de zile își îndeamnă partenerii să livreze mai multe arme și sisteme de apărare antiaeriană.
În acest context, sprijinul militar occidental pentru a ajuta Israelul să intercepteze aproape toate rachetele și dronele explozive ale Iranului a provocat o amărăciune profundă la Kiev.
„Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci și 100% eficientă”, a remarcat luni seara președintele Volodimir Zelenski.
„Același lucru este posibil pentru a proteja Ucraina”, a afirmat el.
Cu o zi înainte, el promisese că „nu retorica este cea care protejează cerul”, îndemnându-i pe susținătorii Kievului să nu „închidă ochii la rachetele și dronele rusești” care vizează Ucraina.
Un apel repetat luni de șeful diplomației, Dmitro Kuleba.
„Tot ce le cerem partenerilor noștri – chiar dacă nu puteți acționa ca în Israel – este să ne dați ceea ce avem nevoie și noi vom face restul muncii”, a declarat el într-o conferință de presă.
Dezbaterea privind motivele acestei reticențe occidentale animă și rețelele de socializare, mulți ucraineni explicând-o prin teama Occidentului față de arsenalul nuclear al Rusiei.
„Dmitro Zolotokhine, un analist politic ucrainean, a scris pe Facebook: „Nu suntem ajutați pentru că nu avem cu ce să-i speriem pe alții.
Alții, precum Valeri Pekar, profesor la o școală de afaceri din Kiev, au subliniat parteneriatul de lungă durată dintre Israel și Occident, spre deosebire de Ucraina, care a ezitat mult timp între a se apropia de Occident sau de vecinul său rus.
Alți internauți au remarcat, de asemenea, că este mai ușor să protejezi Israelul – cu o suprafață de 22.
000 km2 – decât Ucraina, cea mai mare țară din Europa, cu o suprafață de 603.
000 km2.