Gripa aviară în ferme: Impactul asupra producţiei de ouă şi lapte Răspândirea recentă a gripei aviare printre animalele de fermă, inclusiv vaci de lapte şi pui, a ridicat preocupări privind siguranţa laptelui şi ouălor, scrie Associated Press.
Peste douăzeci de turme de vaci de lapte din opt state americane au fost afectate, în timp ce gripa aviară a fost detectată şi la pui.
Cu toate acestea, oficialii din sănătate asigură publicul că riscul pentru consumatori este scăzut şi subliniază siguranţa aprovizionării alimentare.
Vezi mai multe articole din categoria externe Tulpina gripei aviare, de tipul A H5N1, a fost găsită în vaci de lapte pentru prima dată, deşi se crede că au fost infectate de păsările sălbatice.
În timp ce unele state au restricţionat importurile de bovine de lapte, producţia comercială de lapte nu a fost afectată semnificativ.
Animalele bolnave sunt separate şi testate, majoritatea recuperându-se în decurs de două săptămâni.
Deşi virusul a fost detectat la pui, riscul ca ouăle contaminate să intre pe piaţă este considerat scăzut datorită inspecţiilor federale şi măsurilor de siguranţă.
Pasteurizarea ucide eficient virusul, făcând laptele din magazine sigur de consumat.
Cu toate acestea, există informaţii limitate despre transmiterea virusului prin lapte crud, ceea ce determină oficialii din sănătate să nu recomande producerea şi vânzarea acestuia.
Deşi vacile de lapte au fost afectate, bovinele de carne nu au prezentat semne de boală.
Manipularea şi gătirea corectă asigură siguranţa ouălor şi a cărnii, cu toate că experţii avertizează că situaţia evoluează şi este necesară mai multă cercetare pentru a înţelege pe deplin riscurile asociate cu transmiterea gripei aviare prin intermediul alimentelor.