Deputații germani au adoptat vineri o lege care simplifică schimbarea de gen, un vot considerat un „pas important” în favoarea drepturilor comunității LGBTQ+ și a modernizării țării, potrivit AFP.
Proiectul de lege, un proiect emblematic al coaliției de centru-stânga a lui Olaf Scholz, este însă încă controversat, în special în cercurile conservatoare, care îl consideră prea liberal.
În timpul votului din Bundestag, 374 de deputați au votat în favoarea legii, 251 împotrivă și 11 s-au abținut.
Legea poate intra acum în vigoare, întrucât Bundesrat, camera superioară a reprezentanților regionali, nu trebuie să voteze.
Ea înlocuiește o legislație care datează din anii 1980, care considera de facto transidentitatea ca fiind o boală mintală și care fusese respinsă parțial de Curtea Constituțională.
Germania se alătură clubului țărilor care au adoptat principiul autodeterminării, precum Belgia, Spania, Irlanda, Luxemburg și Danemarca.
„Continuăm astfel să ne modernizăm țara.
Acest lucru înseamnă să recunoaștem realitățile vieții și să le facem posibile prin lege”, a reacționat cancelarul într-un mesaj pe contul său X.
„De acum înainte, tot ce trebuie să faceți pentru a vă schimba prenumele și genul este să completați o declarație la oficiul de stare civilă”, se mai arată în declarație.
Minorii sub 14 ani vor trebui să fie înregistrați de către părinți sau tutori, în timp ce adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani vor putea face acest lucru singuri, dar cu acordul părinților.
Va exista o perioadă de reflecție: abia după trei luni, schimbarea va fi validată în registrul de stare civilă.
O cerere de schimbare a genului, dacă persoana se răzgandește, va fi apoi posibilă doar după un an.
„A sosit momentul să înlocuim normele învechite și discriminatorii privind recunoașterea juridică a genului cu o lege care respectă drepturile omului”, a reacționat Claude Beier de la Amnesty International într-un comunicat de presă, calificând-o drept un „pas înainte major” pentru comunitatea transsexuală.
Sven Lehmann, comisarul guvernamental pentru apărarea drepturilor comunității, a reamintit „numeroasele suferințe” cauzate de legea anterioară, menționând printre altele „sterilizări, divorțuri și examinări psihiatrice”.
„Începând de astăzi, toate acestea s-au încheiat în sfârșit”, a spus el.