Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), a afirmat că-și dorește ca România să fie reprezentată de 100 de sportivi la Jocurile Olimpice din această vară.
Fostul scrimer a comentat situațiile în care se află Simona Halep (care are nevoie de un wild card pentru a participa la competiția de tenis de la Paris) și David Popovici (care va fi cazat în afara Satului Olimpic).
Covaliu a asigurat că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru ca Simona Halep să facă parte din delegația României la JO 2024.
Revenită pe teren după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus suspendarea pentru dopaj, Halep (aflată pe locul 1.
144 WTA) nu a reprezentat România de două ori în Billie Jean King Cup în acest ciclu olimpic, condiție obligatorie pentru a putea participa la Jocurile Olimpice.
„Există această şansă pentru Simona.
Şi eu pot să spun că până nu vom epuiza toate aceste căi de a obţine un wild card pentru Simona nu vom renunţa.
Cel mai important este ca şi Simona să îşi dorească din toată inima acest lucru.
Ea are timp să ajungă la forma de dinainte.
Depinde doar de ea şi de cât de mult îşi doreşte să participe la Paris.
Noi o aşteptăm.
Mesajul meu e să fie să fie sănătoasă, să aibă încredere şi în fiecare zi să mai urce câte o treaptă pentru a-şi îndeplini visul olimpic” – Mihai Covaliu, citat de Agerpres.
Înotătorul David Popovici a cerut să fie cazat în afara Satului Olimpic pe perioada participării la JO 2024, iar Mihai Covaliu a explicat că „nu e vorba despre mofturi”.
„Au fost multe discuţii pe marginea acestui subiect.
Dar David nu este nici primul, nici ultimul şi nici singurul sportiv care solicită să nu stea în Satul Olimpic.
Două exemple care îmi vin acum repede sunt Gabriela Szabo, la JO de la Sydney, şi Constantina Diţă, la JO de la Beijing.
Ele au şi obţinut medalii de aur atunci, sperăm ca şi de această dată să se întâmple la fel.
Echipa lui David a ales să stea în afara Satului Olimpic nu pentru condiţii de 5 stele, nu e vorba despre mofturi, ci pur şi simplu pentru a maximiza tot ce înseamnă timp şi resurse în beneficiul performanţei.
Eu am mai spus că fiecare sportiv, fie că va sta în Satul Olimpic, fie în afara lui, va avea parte de cele mai bune condiţii de securitate la Paris.
Sunt probleme de securitate, au spus-o chiar francezii, dar, în acelaşi timp, sunt şi foarte, foarte multe măsuri de securitate care s-au luat pentru organizarea acestor Jocuri Olimpice.
Mie nu îmi e frică de atentate, eu am încredere în organizarea de acolo şi cred că pe perioada competiţiei toată lumea se va bucura de spectacolul sportiv” – Mihai Covaliu.
Covaliu speră ca numărul sportivilor calificaţi la JO de la Paris să se apropie în final de 100.
„Mai sunt încă 32 de sportivi români care au şanse de calificare la Jocurile de la Paris.
Aşteptăm de la lupte, acolo unde va mai fi un turneu de calificare, aşteptăm la box, la atletism, la judo, tenis de masă, la scrimă.
.
.
aşa că noi sperăm ca aceste şanse pe care le mai au sportivii noştri să le şi materializeze.
Noi sperăm ca numărul să se apropie de 100.
.
.
sperăm să facem un număr rotund.
Nu putem paria pe un număr de medalii, pentru că ştim toţi ce înseamnă tensiunea de la Jocurile Olimpice.
Noi ne dorim cât mai multe.
Vrem ca fiecare sportiv care are şanse să reuşească să le materializeze prin câştigarea unei medalii de orice culoare.
Este extrem de dificil, pentru că sportul în ultima perioadă a crescut foarte mult.
De aceea e foarte greu să spui dinainte că vei câştiga un număr anume de medalii de aur, de argint sau bronz” – Mihai Covaliu.
Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a participat, joi, la forumul IntegriSport 3.
0 organizat de Agenţia Naţională pentru Sport.
Unul dintre obiectivele principale ale evenimentului care beneficiază de participare internaţională este acela de a asigura diseminarea informaţiilor şi cunoştinţelor privind manipularea competiţiilor sportive şi criminalitatea în sport la cât mai mulţi oficiali din domeniul judiciar şi al aplicării legii, participanţii având ocazia de a interacţiona cu experţi din alte 6 ţări (Austria, Bulgaria, Estonia, Grecia, România şi Spania) şi de a face schimb de cunoştinţe şi bune practici, scrie Agerpres.