În timp ce Elveţia pregăteşte un summit de pace la care Rusia nu va lua parte, Zelenski anunţă că nu va renunţa la teritorii, ca o condiţie pentru a încheia războiul.
Războiul din Ucraina:, ziua 778.
Summit în Elveţia pentru pace, dar fără Moscova / Zelenski respinge planul lui Trump: Nu vom ceda teritorii Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va organiza joi o şedinţă extraordinară la sediul său din Viena, din cauza atacurilor asupra centralei nucleare Zaporojie.
Ria Novosti o relatează.
Sesiunea – se explică – va avea loc la ora 15, în conformitate cu scrisorile primite mai întâi din Rusia şi apoi din Ucraina.
Se va vorbi de pace în Elveţia, dar fără Rusia.
Guvernul elveţian a dezvăluit datele conferinţei internaţionale – anunţată în urmă cu ceva timp de Kiev – care va încerca să găsească o foaie de parcurs pe care să o prezinte Moscovei pentru a ajunge la finalul războiului din Ucraina.
Summit-ul va avea loc pe 15 şi 16 iunie, în staţiunea de lux Bürgenstock, de pe lacul Lucerna.
Vezi mai multe articole din categoria social „Este un prim pas către un proces de pace”, a explicat preşedintele Confederaţiei, Viola Amherd.
Obiectivul nu este de fapt un acord definitiv: „Pacea nu se poate realiza fără Rusia”, a explicat ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis, confirmând că Moscova va lipsi de la summit.
Liderii invitaţi – unii probabil sosiţi de la G7 italian la Borgo Egnazia în perioada 13-15 iunie – vor trebui să dezvolte o înţelegere largă şi comună „pe calea către o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina”, care urmează să fie transmisă ulterior Rusia.
Care între timp a respins summitul ca fiind o idee a democraţilor americani „care au nevoie de fotografii şi videoclipuri cu evenimente care ar indica că proiectul lor în Ucraina este încă pe linia de plutire”, a atacat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
În timp ce ambasada Rusiei la Berna a spus că nu a fost prezentată nicio invitaţie la Kremlin.
Şi dacă va ajunge, nu va fi acceptată.
„Înseamnă că Rusia nu vrea pace, este de partea greşită, cea în care cel mai puternic îl sufocă pe cel mai slab”, a comentat ministrul de externe Antonio Tajani.
Peste o sută de invitaţii au fost trimise pentru conferinţa din Elveţia, a raportat Cassis.
Absenţa previzibilă a Moscovei se datorează faptului că summit-ul se va baza pe formula de pace propusă de Zelenski, care continuă „să lucreze îndeaproape pentru a încuraja un număr cât mai mare de ţări să participe la summit”.
Începând din China, a cărei prezenţă sau absenţă pe lacul Lucerna nu a fost decisă.
Strategia ucraineană vizează izolarea diplomatică a Moscovei, pentru a o împinge să abandoneze invazia.
De altfel, Zelenski insistă să respingă ideea de a pune capăt rapid războiului prin acordarea de teritorii, care este în schimb sponsorizată de candidatul republican la Casa Albă Donald Trump, cel puţin conform presei americane.
„Dacă ideea este de a ceda teritorii, este o idee primitivă”, a comentat în grabă liderul ucrainean într-un interviu pentru Politico în care l-a invitat încă o dată pe magnat să viziteze Ucraina şi să privească realitatea războiului.
Şi pericolul unui accident la centrala nucleară Zaporojie rămâne ridicat.
Kievul, la rândul său, continuă să lovească în regiunile de graniţă cu Rusia, guvernatorul Kurskului denunţând uciderea a trei civili loviţi de o dronă în satul Apanasovka.
Forţele navale ucrainene au revendicat apoi responsabilitatea pentru doborârea unui elicopter militar rusesc care s-a prăbuşit în largul coastei de vest a Crimeei.
Ministerul Apărării de la Moscova a vorbit însă de un accident din cauza unei „defecţiuni mecanice”.