Karin Keller-Sutter, ministrul elvețian al finanțelor, a criticat miercuri excesele bancherilor privind bonusurile și salariile pe care și le acordă, prezentând totodată o serie de 22 de măsuri pentru consolidarea sistemului bancar din Elveția, relatează Reuters.
Keller-Sutter a calculat că ea ar trebui să lucreze timp de 30 de ani pentru a câștiga suma din pachetul de remunerație al lui Sergio Ermotti, directorul executiv al băncii elvețiene UBS, care anul trecut a devenit cel mai bine plătit bancher din Europa.
Remunerația lui Ermotti în 2023 s-a ridicat la 14,4 milioane de franci elvețieni, echivalentul a 14,6 milioane de euro.
„Nu pot înțelege anumite sume”, a declarat ministrul elvețian al finanțelor, care are un salariu anual de 473.
000 de franci elvețieni.
„S-ar putea să fiu puțin de modă veche, dar când eram copil am învățat că toate lucrurile se măsoară prin raportarea la salariul unui Consilier Federal”, a adăugat ea, referindu-se la titlul oficial al membrilor cabinetului care guvernează Elveția.
„Păi, aceasta nu a mai fost de ceva timp măsura tuturor lucrurilor, nu-i așa?”, a întrebat retoric ministrul elvețian.
Prezentând planurile prin care guvernul elvețian vrea să se asigure că UBS nu va suferi aceeași soartă ca Credit Suisse, care s-a prăbușit anul trecut, Keller-Sutter a spus că executivul va lua măsuri care să descurajeze comportamentul iresponsabil al corporațiilor și acordarea de prime excesive.
Guvernul elvețian a declarat anterior că sistemul de salarizare al băncilor ar trebui îmbunătățit pentru a preveni comportamentul riscant al bancherilor, dar că o plafonare a diferitelor forme de remunerații nu ar funcționa probabil deoarece ar putea fi evitată probabil prin creșterea salariilor de bază.
Keller-Sutter a avertizat acum că nivelurile veniturilor încasate de bancheri îi deranjează pe oameni, mai ales în condițiile în care tocmai au văzut ce s-a întâmplat cu Credit Suisse.
Banca elvețiană a fost preluată de UBS, marea sa rivală, anul trecut.
Ministrul elvețian a mai spus că salariile uriașe ale bancherilor provoacă o deconectare a bancherilor și mediului de afaceri de oamenii de rând.
„Făcând abstracție de UBS și făcând abstracție de indivizi și companii, trebuie să spun că situația mă deranjează”, a spus Keller-Sutter.
„Acest nivel, nu doar la UBS, ci și la alte companii, am văzut plătite remunerații care depășesc imaginația oricărui cetățean normal și nu cred că aceasta este o evoluție bună”, a mai punctat ministrul elvețian.