Președintele chinez Xi Jinping i-a spus miercuri unui fost omolog al său din Taiwan că ingerințele străine nu vor putea opri „reuniunea de familie” a țărilor lor și că nu există probleme care să nu poată fi discutate între ele, relatează Reuters.
Niciun șef de stat taiwanez nu a vizitat în timpul mandatului China după 1949, când naționaliștii chinezi au pierdut războiul civil împotriva comuniștilor lui Mao Zedong și s-au refugiat pe insulă.
Însă Ma Ying-jeou, care a servit ca președinte al Taiwanului între 2008 și 2016, a devenit anul trecut primul fost șef de stat taiwanez care s-a deplasat în China, el aflându-se acum în a doua vizită în țara comunistă.
Ma s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la sfârșitul anului 2015 pentru un summit de reper organizat cu puțin timp înainte ca Tsai Ing-wen, actualul președinte al Taiwanului, să câștige primul său mandat.
Dacă în timpul primei sale vizite în China de anul trecut Ma nu s-a întâlnit cu Xi, el a fost primit acum de președintele chinez în Marea Sală a Poporului, unde sunt primiți de regulă șefii de stat și alți demnitari de rang înalt.
A special meeting.
Xi Jinping and Ma Ying-jeou met at the Great Hall of the People today, first time for a former Taiwan president to be hosted in Beijing like this since 1949.
Ma led Taiwan from 2008-2016.
He previously met with Xi in 2015 in Singapore.
pic.
twitter.
com/AE627wX2sgXi, care a subliniat că oamenii de pe ambele țărmuri ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi, i-a spus lui Ma că „ingerințele străine nu pot opri tendința istorică a reuniunii țării și familiei”.
Deși nu a elaborat asupra acestui subiect, propaganda chineză și oficialii de la Beijing folosesc termenul de „ingerințe străine” pentru a se referi la ajutoarele primite de Taiwan de la partenerii săi occidentali precum Statele Unite.
În schimb, Xi a dat asigurări că între China și Taiwan „nu există niciun resentiment care să nu poată fi depășit, nicio problemă care să nu poată fi discutată”.
„Iar nicio forță nu ne poate separa”, a punctat președintele chinez.
Agenția Reuters subliniază însă că Xi i s-a adresat invitatului său ca „domnule Ma Ying-jeou”, nu ca „fost președinte”, având în vedere că nici guvernul chinez, nici cel taiwanez, nu se recunosc reciproc.
China afirmă că va purta discuții oficiale cu guvernul taiwanez doar dacă acesta admite că ambele țărmuri ale Strâmtorii Taiwan fac parte din „China unică”, o poziție a Beijingului cunoscută și sub denumirea de politica „O singură Chină”.
Reuters notează că Ma Ying-jeou rămâne un membru influent al partidului Kuomintang (KMT) din Taiwan, chiar dacă nu mai deține nicio funcție oficială în cadrul formațiunii politice.
KMT militează pentru relații mai apropiate și dialog cu China, dar neagă vehement că ar fi pro-Beijing.
Candidatul KMT a pierdut alegerile prezidențiale organizate de Taiwan în luna ianuarie în fața lui Lai Ching-te, candidatul Partidului Democrat Progresist, descris de Beijing drept „un pericol grav”.
Lai Ching-te urmează să depună jurământul de președinte al Taiwanului în luna mai, când expiră mandatul actualului președinte taiwanez Tsai Ing-wen.