Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat marți publicațiilor din trustul Axel Springer, inclusiv Politico, că nu are nevoie de idei „primitive” din partea fostului președinte Trump privind modalitățile de rezolvare a războiului cu Rusia.
Volodimir Zelenski a declarat că este deschis să asculte propunerile lui Donald Trump pentru încheierea războiului, dar, a spus el, „dacă înțelegerea este că trebuie doar să renunțăm la teritoriile noastre și aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”.
„Am nevoie de argumente foarte puternice.
Nu am nevoie de o idee fantastică.
Am nevoie de o idee reală, pentru că viețile oamenilor sunt în joc”, a adăugat Zelenski.
Liderul ucrainean a mai spus că orice acord care va ceda teritorii Moscovei în schimbul încetării ostilităților ar deschide calea pentru alte războaie de cucerire rusești în viitor.
O pace negociată, a spus el, trebuia să nu-i lase despotului rus „niciun spațiu de manevră pentru a-și duce la îndeplinire planurile”.
Interviul a venit după ce cotidianul Washington Post a relatat în acest weekend că Trump a declarat în privat că planul său de a pune capăt războiului din Ucraina ar include presiuni asupra Kievului pentru a ceda Rusiei teritorii, inclusiv Crimeea și regiunea de frontieră Donbas.
The Post a mai relatat că presupusul plan al lui Trump îi îngrijorează pe unii experți în politică externă, care se tem că acesta l-ar recompensa efectiv pe președintele rus Vladimir Putin, girând astfel invazia militară declanșată de Rusia.
Washington Post a citat surse neidentificate, inclusiv consilieri ai lui Trump și persoane care au discutat cu fostul președinte despre acest subiect.
Campania lui Trump nu a răspuns la întrebări specifice, dar purtătorul său de cuvânt ar fi respins varianta prezentată în presă.
Politico a relatat marți că Zelenski a vorbit cu respect despre Trump – prezumtivul candidat prezidențial al Partidului Republican la alegerile prezidențiale din acest an – și a spus că este dornic să construiască o relație constructivă cu acesta.
Tot Politico a mai relatat că președintele ucrainean l-a îndemnat pe Trump, prin intermediari, să viziteze Ucraina și că Trump s-ar fi arătat interesat, dar nu a indicat dacă va face această călătorie.
În același interviu, Zelenski l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a refuzat să furnizeze Kievului rachete de croazieră Taurus și a sugerat că această reticență se bazează pe dorința acestuia de a păstra armele pentru apărarea Germaniei împotriva unei amenințări din partea Rusiei.
„Din câte am înțeles, cancelarul crede că, fiind reprezentantul unui stat nenuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania, este cea mai puternică”, a declarat Zelenski, cu referire la rachetele Taurus.
„Mi-a trimis mesaje în care îmi spunea că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a adăugat Zelenski, vorbind despre Scholz.
Versiunea oferită de Zelenski pare să difere de cea folosită de Scholz pentru refuzul de a trimite Kievului puternicele arme cu rază lungă de acțiune.
Cancelarul a refuzat cu fermitate să trimită rachete Taurus în Ucraina, afirmând în declarații publice că o astfel de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar să atragă Germania într-un conflict direct cu Rusia.
Ucrainenii doresc ca rachetele germane Taurus, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic, să lovească ținte aflate în spatele liniilor de front, cum ar fi podul Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată.