Educația financiară este un element esențial în pregătirea elevilor pentru provocările viitorului, fie că ne referim la decizii personale, de familie sau de carieră.
Din păcate, statisticile arată că România este deficitară la capitolul educație financiară (ultimul loc în Europa în ceea ce privește alfabetizarea financiară), lucru care se datorează și absenței acesteia din programa școlară, dar și din discuțiile de familie, banii fiind considerați încă un subiect tabu în societatea noastră.
Astfel, Banca Comercială Română (BCR) a decis să extindă proiectul LifeLab la nivel național, care în acest moment se derulează în 12 școli din 4 județe din România, și să ofere tuturor profesorilor șansa de a preda educație financiară elevilor, prin intermediul resurselor disponibile gratuit pe platforma Școala de Bani.
De asemenea, BCR a lansat și concursul LifeLab National, prin care încurajează și recompensează profesorii care integrează resursele acestui program în activitatea lor didactică.
Resursele interdisciplinare sunt disponibile gratuit pe platforma Școala de Bani (scoaladebani.
ro) și includ noțiuni teoretice și exerciții practice de educație financiară, formulate specific pentru fiecare materie în parte și adaptate fiecărui ciclu de învățământ.
Pe platformă sunt peste 120 de resurse cu caracter didactic, gata de aplicat la clasă, care au fost realizate în urma colaborării BCR cu experți educaționali și profesori, în 2 școli-pilot din țară, în cursul anului trecut.
Resursele adaptează noțiuni de educație financiară la programa școlară și le includ în studiul diferitelor materii, fie că vorbim despre legătura dintre geografie și schimburi valutare, sau despre terminologia financiară din limba engleză.
Pentru a beneficia de resursele educaționale disponibile gratuit, profesorii trebuie să-și creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să acceseze secțiunea Resurse pentru Profesori, Fișe educaționale pentru profesori, să descarce fișierele pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă alături de elevi.
Profesorii care utilizează resursele de educație financiară la materiile pe care le predau au șansa de a câștiga unul dintre cele 50 de vouchere eMag, în valoare totală de 14.
500 de lei.
Pentru a se înscrie, aceștia nu trebuie decât să-și creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale potrivite materiei pe care o predau, să le aplice la clasă și să înscrie dovada în competiție, completând formularul disponibil pe https://www.
scoaladebani.
ro/lifelab-national/.
Prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, LifeLab aduce, în prezent, în 12 școli din România elemente de educație financiară, la o serie variată de discipline școlare, pentru toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la liceu.
În cei aproape 2 ani de LifeLab, s-a putut observa că introducerea conceptelor financiare, a gestionării banilor și a bugetului personal în curriculumul școlar poate aduce beneficii semnificative în educația copiilor.
În toamna anului precedent, programul a fost extins la zece școli noi, iar în prezent, resursele dezvoltate în ultimii doi ani sunt puse la dispoziția tuturor profesorilor din țară, pentru a integra educația financiară în cadrul materiilor existente.
Această inițiativă este susținută de convingerea că fiecare elev ar trebui să aibă acces la educație financiară și că este esențial să mobilizăm o comunitate largă de profesori din întreaga țară, deoarece ei au un rol crucial în formarea viitoarelor generații.
Astfel, în urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în 2 școli din România, a fost înregistrată o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%.
Peste 90% dintre elevi își doresc să învețe despre educație financiară într-un mod practic, în școală.
Proiectul pilot a avut un impact pozitiv și asupra celor 50 de profesori implicați.
Aceștia au dobândit mai multă încredere în capacitatea lor de a preda educație financiară prin cele 15 cursuri de pregătire și au dezvoltat peste 100 de materiale educaționale pentru disciplinele lor.
Pentru mai multe informații despre LifeLab Național și resursele educaționale pentru profesori, vă invităm să accesați https://www.
scoaladebani.
ro/lifelab-national/ și regulamentul de concurs.
Articol susținut de BCR