Pedro Sanchez are programate în săptămâna următoare întâlniri cu prim-miniștrii din Norvegia, Irlanda, Portugalia, Slovenia și Belgia cu privire la poziționarea UE privind războiul din Gaza, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului spaniol.
Guvernul de la Madrid a precizat că încearcă să obțină sprijin la nivel european pentru recunoașterea statului palestinian, relatează Reuters.
„Vrem să oprim dezastrul umanitar din Gaza și să sprijinim lansarea unui proces de pace care să conducă la o soluție cu două state pe cât de rapid posibil”, a declarat Pilar Alegria, purtător de cuvânt al guvernului spaniol.
Premierul spaniol a spus, anterior, că Madridul ar putea extinde recunoașterea Palestinei până în iulie și este de părere că va exista curând „o masă critică” în interiorul UE care să împingă mai multe state să adere la o poziție similară.
Spania, Irlanda, Malta și Slovenia au anunțat luna trecută că vor lucra împreună pentru a recunoaște un stat palestinian.
Israel a replicat la inițiativa celor patru state și le-a transmis că o asemenea inițiativă echivalează cu „un premiu pentru terorism” care va reduce șansele pentru o rezoluție negociată care să pună capăt conflictului din regiune.
Forțele israeliene au lansat o ofensivă aeriană și terestră devastatoare în Gaza în octombrie, după ce luptători Hamas au declanșat un atac surpriză asupra teritoriului israelian, soldat cu circa 1.
200 de decese și peste 250 de persoane reținute.
UE are o implicare mult mai restrânsă în conflict decât Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, care a declarat că un acord de pace și statutul palestinian pe teritoriul ocupat de Israel într-un război din 1967 pot fi atinse numai prin negocieri directe, care au fost blocate de dispute timp de un deceniu.
Din 1988, 139 din 193 de state membre ale ONU au recunoscut statutul palestinian.
Sanchez urmează să-și înceapă campania diplomatică cu o călătorie la Oslo și Dublin pe 12 aprilie, unde se va întâlni cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere și cu noul premier irlandez Simon Harris.
Citește și:„Soluția celor două state”: Cine ar putea recunoaște însă un stat palestinian?