Apropierea campaniei electorale încetinește activitatea legislativă.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat marți că este posibil ca anumite şedinţe de plen să se desfăşoare în sistem hibrid.
Luni, Comisia de buget-finanțe a solicitat să lucreze online până la finalul sesiunii parlamentare, „având în vedere contextul politic actual marcat de apropierea alegerilor locale şi europarlamentare” din 9 iunie.
În ultimele două săptămâni, deputații și senatorii au avut ședințe de plen o singură dată pe săptâmână, în restul zilelor de muncă fiind trecută activitate în comisii.
În schimb, în practică, comisiile de specialitate se reunesc doar o dată pe saptămână cu activitate de câteva ore, restul fiind „studiu individual”.
„E foarte posibil ca pe măsură ce ne apropiem de campania electorală şi anumite şedinţe de plen să se poată desfăşura în sistem hibrid.
Eu va trebui să fiu la tribună, că de aici se conduc şedinţele (.
.
.
) Faptul că se lucrează în sistem online nu înseamnă că nu se lucrează.
Se adoptă aceleaşi rapoarte, se transmit la plen aceleaşi rapoarte, se legiferează aşa cum se legiferează în sistem aşa cum se legiferează în sistem fizic”, a declarat, marți, Alfred Simonis.
El a spus că activitatea desfăşurată în sistem hibrid nu va afecta veniturile deputaţilor, pentru că indemnizaţia nu e calculată pe baza momentelor sau „timpului petrecut în bancă”, ci pe baza activităţii şi a legilor pe care le adoptă.
„Indemnizaţia nu e calculată pe baza momentelor sau timpului pe care îl petreci în bancă, ci pe baza activităţii şi a legilor pe care le adoptă.
Că votezi online sau că votezi fizic e aceeaşi lege adoptată şi are aceleaşi efecte”, a explicat Simonis.
Indemnizația de bază pentru senatori și deputați este de 18.
720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus aproximativ 2.
000 de lei.
De asemenea, președinții Camerelor au o indemnizație de 24.
000 de lei brut pe lună, puțin peste 13.
000 de lei net.
Totodată, pe lângă indemnizația lunară, parlamentarii primesc și o sumă forfetară dedicată cheltuilelilor cu personalul și cabinetul parlamentar.
Suma forfetară este de 35.
500 de lei pe lună.
O ultimă modificare din 2023, printr-o hotărâre a conducerii Parlamentului, le permite acestora să folosească banii publici pentru a se promova pe reţelele de socializare, pentru organizarea de evenimente, conferinţe, pentru consultanţă şi cursuri de formare profesională.
Hotărârea prevede că aceste cheltuieli decontate pe baza declaraţiei pe propria răspundere se stabilesc în limita maximă de 50% din suma forfetară.
Conform procedurii legislative și regulamentului de funcționare, Senatul și Camera Deputaţilor se întrunesc anual în două sesiuni ordinare, dar pot fi convocate şi în sesiuni extraordinare.
Prima sesiune ordinară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie, iar cea de-a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârsitul lunii decembrie.
De regulă, şedinţele plenare ale Camerei Deputaților, respectiv Senatului, conform cutumei, se ţin de cel puțin două ori pe săptămână iar şedinţele comisiilor permanente o dată sau de câte ori este nevoie.
Ziua de vineri a fiecărei saptamâni este consacrată activităţii membrilor Camerei în circumscripţiile electorale.