O listă cu 166 de proiecte strategice în domeniul energiei a fost publicată, luni, de Comisia Europeană, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Sunt proiecte care îndeplinesc condițiile Pactului verde european și care vor fi făcute cu bani europeni, prin Mecanismul pentru interconectarea Europei.
România figurează pe această listă cu doar două proiecte, făcute împreună cu Ungaria.
Un proiect vizează realizarea unei interconexiuni energetice cu Ugaria.
Ar urma să fie construit un grup de cinci linii energetice, dintre care una ajunge în Ungaria, iar celelalte vor fi pe teritoriul României: Al doilea proiect (CARMEN) este făcut tot în colaborare cu Ungaria și vizează cooperarea și schimbul de date, la nivel transfrontalier, dintre operatorii de transport al energiei electrice din cele două țări.
Pentru comparație, spre deosebire de România, Ungaria mai este implicată în alte trei proiecte.
Dintre cele 166 de proiecte de interes comun și interes reciproc selectate, peste jumătate (85) sunt proiecte privind energia electrică, offshore și rețelele electrice inteligente, multe dintre acestea urmând să fie puse în funcțiune între 2027 și 2030.
Aceste proiecte vor permite țărilor UE să își atingă obiectivul de a instala 111 GW de energie din surse regenerabile offshore până în 2030 și peste 300 GW până în 2050, precum și de electrificare rapidă, și vor contribui la dublarea producției de energie electrică din surse regenerabile, susține Comisia.
Potrivit Comisiei Europene, sunt incluse pe listă și 65 de proiecte privind hidrogenul și electrolizoarele, care ar urma să înlocuiască utilizarea gazului natural cu hidrogen și biometan în sistemul de gaze.
Lista cuprinde, de asemenea, 14 proiecte de rețea CO2, care au scopul de a crea o piață pentru captarea și stocarea dioxidului de carbon.