NATO ar trebui să analizeze posibilitatea lărgirii sale prin acceptarea unor noi membri din zona Asia-Pacific, ca de exemplu Japonia sau Noua Zeelandă, afirmă amiralul James Stavridis, un fost comandant al trupelor alianței din Europa, relatează Business Insider.
„NATO ar trebui să se gândească la recrutarea câtorva membri noi din afara granițelor sale tradiționale”, afirmă Stavridis într-un editorial de opinie publicat luni de agenția Bloomberg.
Amiralul american, care a fost comandantul suprem al forțelor aliate din Europa între 2009 și 2013, argumentează că lărgirea granițelor NATO este un răspuns necesar la conflictele în desfășurare în Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și tensiunile cu China și acțiunile tot mai agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.
Stavridis sugerează în editorialul de opinie ca NATO să recruteze țări din zona Asia-Pacific care „împărtășesc viziunea alianței despre libertate, democrație și drepturile omului”.
Printre potențialii aliați din această regiune a lumii se numără Australia, Japonia, Noua Zeelandă sau Coreea de Sud.
Viceamiralul american menționează însă și țări precum Filipine, Thailanda și Singapore în virtutea relațiilor apropiate pe care acestea le au cu Statele Unite.
Însă în cazul Filipinelor și al Thailandei în ultimii ani au existat mai multe îngrijorări privind încălcarea drepturilor omului, mai ales în perioada în care țara insulară era condusă de fostul președinte Rodrigo Duterte.
Stavridis admite în editorialul său și dificultatea gestionării „diferențelor culturale, lingvistice și geografice” cu democrațiile din zona Asia-Pacific, notând de asemenea că o lărgire a NATO în vederea acceptării lor ar face și mai dificilă obținerea unui consens larg pentru orice misiune a alianței.
„Aș spune că provocările și beneficiile par în mare parte echilibrate, dar având în vedere obstacolele practice și politice, este probabil prea devreme să avem în vedere o NATO globală”, afirmă fostul comandant suprem al alianței pentru Europa.
Stavridis vehiculează însă ideea unei „căi de mijloc”, care să vină cu relații oficiale asumate mai puternic de alianță și democrațiile asiatice, ca de exemplu „garanții de securitate articulate clar” și achiziții comune de sisteme de arme avansate.
Business Insider amintește de faptul că anul trecut Japonia a purtat discuții cu NATO în vederea deschiderii unui birou al alianței la Tokyo, dar că inițiativa nu s-a materializat din cauza opoziției președintelui francez Emmanuel Macron.
China a denunțat atunci presupusa extindere a NATO către Est, afirmând că este nevoie de „vigilență ridicată” cu privire la acest lucru.
„Expansiunea continuă a NATO spre est în Asia-Pacific, interferenţa în afacerile regionale, încercările de a distruge pacea şi stabilitatea regionale, şi insistenţa spre confruntare între blocuri necesită vigilenţă ridicată din partea ţărilor din regiune”, a declarat în data de 4 mai a anului trecut o purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Beijing în cadrul briefingului zilnic cu presa.
Japonia a anunțat în 2022 un buget record pentru apărare, cel mai mare după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care guvernul de la Tokyo face pregătiri pentru reînarmare din cauza escaladării tensiunilor cu Rusia, China și Coreea de Nord.