Curtea de Conturi a constatat că ANAF Sector 1 nu a valorificat informațiile din propria bază de date pentru a identifica pe cei care nu plătesc diverse taxe, inclusiv TVA.
Asta în condițiile în care România este pe primul loc în UE la decalajul de TVA: 36,7% în 2021.
Practic, este vorba de aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează (8,996 miliarde euro, mai exact).
Conform raportului Curții de Conturi, DGRFPB București – Administrația Sector 1 nu a analizat în toate cazurile informațiile existente în bazele de date ANAF referitoare la agenții economici cărora le-a fost anulat din oficiu codul de înregistrare în scopuri de TVA care, conform prevederilor legale în vigoare, nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei aferente achizițiilor efectuate ulterior anulării codului, dar sunt supuși obligației de plată a TVA colectată.
Consecința a fost neîncasarea unui venit suplimentar de 7,6 milioane lei.
Această sumă este mică deoarece Curtea de Conturi a ales un eșantion de 7 societăți comerciale cu cea mai mare cifră de afaceri pentru a face analiza, în realitate fiind mai multe.
La fel a făcut și în cazul a 4 persoane fizice care au vândut fiecare peste 4 case/apartamente în 2022 realizând venituri de peste 300.
000 lei și nu s-au înregistrat ca plătitoare de TVA.
Suma estimată de Curte este de 598.
100 lei TVA neîncasat.
Din același raport vezi și: 6 persoane au vândut fiecare peste 50 de mașini la mâna a doua în 2022, nu au plătit taxe și NU au fost verificate de ANAF Sector 1Potrivit documentului, ANAF nu a selectat pentru inspecție fiscală contribuabilii care prezintă în mod constant prin situațiile financiare anuale solduri de casă nejustificat de mari în raport cu domeniul de activitate desfășurată și cu cifra de afaceri obținută anual cât și a contribuabililor care au înscris sume semnificative în soldul contului 542 Avansuri de trezorerie, care pot reprezenta în fapt dividende plătite.
Vezi întregul raport al Curții de Conturi privind situația de la ANAF Sector 1