SUA, Japonia şi Filipine se întâlnesc pentru a consolida legăturile privind securitatea

Spread the love

Întâlnirea membrilor G7 din mai 2023, la care au participat, printre alţii, Joe Biden şi Fumio Kishida, premierul Japoniei Întâlnirea lui Biden cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care va avea loc miercuri, va aduce o îmbunătăţire a legăturilor în domeniul apărării cu Japonia, aliatul de bază al Washingtonului în regiunea Indo-Pacific şi un partener global din ce în ce mai important, notează Reuters.

Kishida va fi întâmpinat în SUA cu fast, cu steaguri japoneze care împodobesc deja stâlpii de iluminat din Washington şi cu un dineu la Casa Albă cu aproximativ 200 de invitaţi.

Vezi mai multe articole din categoria externe Joi, el va deveni al doilea lider japonez care i se va adresa Congresului, după predecesorul său, Shinzo Abe, în 2015.

Analiştii politici spun că vizita este şi o şansă pentru Kishida de a creşte ratingul de popularitate internă.

Guvernul de la Tokyo este îngrijorat că într-un eventual al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă acesta ar putea căuta un acord cu China care ar putea destabiliza regiunea, ar putea revigora măsurile comerciale protecţioniste sau ar putea cere mai mulţi bani pentru întreţinerea forţelor americane din Japonia.

Tot joi, Biden are programată o întâlnire cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos, înainte ca cei doi să se alăture lui Kishida pentru un summit trilateral care se aşteaptă să se concentreze pe contracararea presiunii chineze asupra Filipinelor în disputata Mare a Chinei de Sud.

   

Lasă un răspuns