Directorul general de la Rolex SA, Jean-Frederic Dufour, a avertizat luni că a vedea ceasurile de lux drept o investiţie este ceva periculos, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
„Nu îmi place atunci când oamenii compară ceasurile cu acţiunile.
Asta trimite un mesaj greşit şi este ceva periculos”, a declarat Jean-Frederic Dufour într-un interviu pentru cotidianul elveţian NZZ, în avanpremiera salonului de orologerie Watches and Wonders, care va avea loc săptămâna aceasta la Geneva.
Graţie performanţelor unor mărci precum Rolex, Patek Philippe şi Audemars Piguet, preţurile pentru ceasurile de lux second-hand au explodat, atingând valori fără precedent în 2021 şi începutul lui 2022, pe măsură ce speculanţii, profitând de dobânzile scăzute şi cotaţiile mari la criptomonede, au achiziţionat în număr mare ceasuri elveţiene scumpe.
Însă în ultimii doi ani preţurile pe piaţa secundată au scăzut semnificativ, pe fondul încetinirii creşterii economice şi majorării dobânzilor de referință.
Aşa-numitul Bloomberg Subdial Watch Index, care urmăreşte preţurile pentru cele mai tranzacţionate 50 de ceasuri, a înregistrat un declin de 40% în ultimii doi ani.
Rolex este cea mai importantă marcă elveţiană de ceasuri şi domină industria cu o cotă de piaţă estimată la 30%.
Cunoscută pentru modelele Datejust, Daytona şi Submariner, compania cu sediul la Geneva a avut în 2023 vânzări de peste 10 miliarde de franci (11 miliarde de dolari), pentru prima dată în istoria firmei, au estimat analiştii de la Morgan Stanley.
Directorul general de la Rolex a confirmat că producătorul elveţian urmăreşte cu atenţie evoluţia preţurilor pe piaţa secundată.
Jean-Frederic Dufour a apreciat că „mărcile renumite şi de succes” sunt întotdeauna în mintea consumatorilor şi înregistrează performanţe bune, în pofida încetinirii pieţei.
Într-o schimbare radicală a strategiei, la finele lui 2022 Rolex a început să elibereze certificate de autenticitate pentru ceasurile sale second-hand.
Aceste ceasuri care au certificate de autenticitate sunt vândute prin reţeaua sa de dealeri autorizaţi, inclusiv firma elveţiană Bucherer, pe care Rolex a cumpărat-o în 2023 în cea mai mare achiziţie a sa.
În interviul pentru NZZ, Jean-Frederic Dufour a mai spus că se aşteaptă ca 2024 să fie un an dificil pentru industria elveţiană de orologerie, pe măsură ce cererea va încetini.
Directorul de la Rolex a apreciat că încetinirea va lovi mai puternic vânzările micilor mărci de ceasuri.
„Pendulul merge acum în cealaltă direcţie şi natural tendinţa este una mai pronunţată pentru mărcile mai puţin renumite.
Dacă în perioade bune aceste mărci au putut vedea o creştere de 20% a vânzărilor, ele acum înregistrează un declin de 15%.
Pentru marile mărci, fluctuaţiile sunt mai mici”, a adăugat Dufour.