Andreea Soare Consilierul Casei Albe pe comunicare în domeniul securităţii naţionale, John Kirby, a transmis că ceea ce mulţi numesc „retragerea” trupelor israeliene din Gaza pare, mai degrabă, o pauză pentru „odihnă şi refacere” a trupelor, relatează Monitorul Apărării.
John Kirby: Acţiunile Israelului din Gaza par mai degrabă o pauză pentru „odihnă şi refacere” „Din informaţiile pe care le-am primit de la ei în această dimineaţă este vorba despre o odihnă şi o refacere a trupelor care au fost în Gaza încontinuu în ultimele patru luni, cărora li se dă şansa de a ieşi de acolo”, a spus Kirby, într-un interviu pentru CBS News, întrebat dacă israelienii se retrag din oraşul Khan Younis, din Gaza.
„Ce vor face după ce trupele se odihnesc şi se regrupează, nu pot să spun”, a continuat Kirby.
Vezi mai multe articole din categoria externe Armata israeliană a anunţat, duminică, retragerea forţelor sale din Khan Younis şi încheierea unei faze esenţiale în ofensiva lor terestră împotriva Hamas.
Retragerea ar însemna şi reducerea prezenţei trupelor lor în Gaza la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimele şase luni.
Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din domeniul apărării susţin că trupele israeliene se regrupează, de fapt, pentru a se pregăti pentru mutarea în Rafah.
Şeful Armatei Israeliene, generalul locotenent Herzi Halevi, a transmis că „Războiul din Gaza continuă, iar noi suntem departe de a-l încheia”.
SUA s-au opus până acum oricărui tip de intervenţie militară în Rafah, unde se află jumătate din populaţia Fâşiei Gaza.
Aceasta este însă una dintre ultimele ţinte ale Israelului, în încercarea sa de a elimina infrastructura Hamas.
Preocupările despre impactul unei astfel de operaţiuni militare sunt, însă, majore.
„Pot doar să spun ce am mai spus înainte.
Nu susţinem o operaţiune militară majoră în Rafah.
Acest lucru nu s-a schimbat.
Şi încercăm să avem conversaţii cu israelienii despre posibile alternative la astfel de operaţiuni”, a mai spus Kirby.
Amiralul (r) James Stavridis a declarat pentru MSNBC că există, de fapt, trei motive pentru care trupele israeliene sunt retrase din Gaza.
În primul rând, potrivit acestuia, trupele israeliene trimise în Fâşie sunt compuse din rezervişti, oameni care au alte profesii şi care trebuie să se întoarcă la „viaţa civilă”.
În al doilea rând, este vorba despre presiunea care vine de la Washington, din partea Administraţiei Biden.
Un ultim motiv ar fi presiunea chiar din interiorul Israelului cu privire la întreaga campanie militară din Gaza şi la ostaticii care încă se află în mâinile Hamas.
Însă, în ciuda preocupărilor SUA şi ale altor ţări, Israelul pare să vrea să-şi continue planul de a intra în Rafah.
Yoav Gallant, ministrul apărării, a transmis, ieri, că ostilităţile vor continua „până când vom ajunge la o situaţie în care Hamasul nu va mai controla Fâşia Gaza şi în care nu va mai funcţiona ca un cadru militar care să reprezinte un risc la adresa cetăţenilor Israelului”.
Rafah, care se află în sudul Fâşiei, de-a lungul graniţei cu Egipt, a fost transformată într-o zonă sigură pentru civilii care plecau din zonele afectate de război.
Se estimează că 1,7 milioane de palestinieni au fost strămutaţi în urma conflictului.
Israel crede că patru batalioane de luptători Hamas se află în Rafah.
De la începutul războiului, peste 30.
000 de palestinieni au murit, mulţi alţii aflându-se acum în pragul foametei.