Atunci când vorbim despre percepția publicului larg asupra istoriei românilor, ea a oscilat adesea între extreme, între denigrări și istorii ficționale.
Adevărul, și ăsta este un fapt, nu se regăsește în extreme.
Mai degrabă, el se află undeva la mijloc.
Cel puțin asta ar fi una dintre concluziile pe care le putem trage dintr-o discuție pe care am avut-o cu istoricul Mihai-Florin Hasan, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, și unul dintre cei mai în vogă istorici români din ultimii ani.
Cine sunt românii și când încep ei să joace un rol cu adevărat important în istoria Europei, dacă l-au jucat cu adevărat? Care este geneza reală a Țărilor Române și care este rolul lor de început în contextul geopolitic european medieval? Cât adevăr există în afirmația că ele au fost scutul Europei Occidentale? Este adevărat că marile noastre bătălii au fost incidente neînsemnate la graniță pentru marile puteri medievale?De ce în Țările Române nu au existat sau, dacă au existat, au fost sporadice încercările de occidentalizare, de modernizare? De ce Țările Române nu a fost transformate în pașale? Care sunt cele mai importante personaje din istoria românilor, raportat la influența lor pe plan european? Nu în ultimul rând, cum ar putea fi caracterizați românii prin prisma tuturor acestor întrebări?Sunt idei și teme pe care invitatul nostru a încercat să le scoată din sfera controverselor și să le explice, chiar dacă răspunsurile nu ar putea fi pe placul tuturor.
Ce a avut de spus cu privire la toate aceste aspecte, vă invit însă să urmăriți accesând materialul video.
Principalele idei discutate:Vezi și interviul desprecele mai mari mituri legate de istoria românilor cu Dr.
Mihai-Florin Hasan aici.