Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc în vara acestui an, în perioada 26 iulie – 11 august, iar RMC Sport vorbește despre faptul că problemele climatice din ultima perioadă sporesc riscul unei veri fierbinți în Capitala Franței.
Aproape 15 milioane de vizitatori strânşi vara aceasta în capitala europeană cea mai predispusă la caniculă? Jocurile Olimpice de la Paris vor începe pe 26 iulie.
Pregătirile sunt în plină desfăşurare şi îi fac să transpire pe organizatori şi autorităţile locale.
În plus, o nouă provocare se află în fruntea listei: anticiparea riscului unui val de căldură.
Un studiu arată că Parisul s-ar putea sufoca în timpul JO.
Potrivit cercetătorilor, un val de căldură mai puternic decât cel din 2003 ar putea lovi ţara în această perioadă: „Sunt posibile temperaturi care să depăşească recordul din 2003 cu aproximativ 4°C” în regiunea pariziană.
O tendinţă alarmantă, devenită probabilă din cauza efectelor încălzirii globale.
Météo-France nu a emis încă o prognoză pentru această vară, dar a avertizat deja că lunile aprilie, mai şi iunie vor fi probabil mai calde decât media.
Pe măsură ce perturbarea climei continuă, efectele fenomenului El Niño, care provoacă o creştere naturală a temperaturilor medii pe întreaga planetă şi creşte riscul de fenomene meteorologice extreme, precum şi căldura din oceane, care este transferată pe continent, vor persista şi în timpul verii.
Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 au fost cele mai călduroase înregistrate după 1952, dar s-au desfăşurat fără spectatori din cauza pandemiei Covid-19.
Echipa Paris 2024 asigură că riscul unui val de căldură a fost „bine identificat” „încă de la lansarea candidaturii”.
De la începutul lunii iulie, Météo-France va fi prezentă la sediul COJOP (Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice).
„Vor avea loc şedinţe de informare de două ori pe zi”, explică Lambis Konstantinidis, director de planificare şi coordonare pentru Paris 2024.
„Acest lucru ne va oferi informaţii suplimentare, cum ar fi nivelul de umiditate şi cum se simte”, adaugă el.
Cu toate acestea, organizatorii JO intenţionează „să ia măsuri cu opţiunea clară de a-şi respecta angajamentele climatice”.
Într-adevăr, Paris 2024 şi-a stabilit ca obiectiv reducerea la jumătate a amprentei de carbon a evenimentului faţă de ediţiile precedente.
Prin urmare, s-a decis să nu se instaleze aer condiţionat în camerele Satului Olimpic.
„Unele delegaţii au cerut să fie adăugat, dar sunt în minoritate”, explică Lambis Konstantinidis.
Contactată de BFMTV.
com, Santé publique France a declarat, de asemenea, că este în aşteptare.
„Având în vedere numărul de spectatori aşteptaţi, suntem deosebit de vigilenţi pe acest punct”, a precizat agenţia.
Un „sistem specific de supraveghere în strânsă colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi Paris 2024” este pus în aplicare, ”indiferent de vigilenţa meteorologică emisă de Météo France”.
În plus faţă de măsurile puse în aplicare în fiecare vară, „este prevăzută o distribuţie sporită a unora dintre aceste instrumente în limba engleză (în special afişe şi pliante)”.
Pentru moment, însă, Santé publique France consideră că sunt „dificil de prevăzut fluctuaţiile şi vulnerabilitatea populaţiei prezente în timpul Jocurilor Olimpice şi, prin urmare, impactul asupra creşterii numărului de persoane care solicită asistenţă medicală”.
Oricine a avut vreodată experienţa neplăcută de a lua mijloacele de transport aglomerate în timpul unui val de căldură ştie că perspectiva Jocurilor Olimpice poate fi oarecum îngrijorătoare.
SNCF intenţionează să instaleze 22 de „insule de răcoare” în faţa celor nouă mari staţii relevante, cu umbră şi vegetaţie pentru a întâmpina vizitatorii pe timp de caniculă.
În plus, de la 1 ianuarie 2022, va fi obligatorie prin lege instalarea de fântâni cu apă potabilă în toate locurile publice în care sunt prezente mai mult de 300 de persoane la un moment dat.
Deşi acest lucru este departe de a fi cazul în prezent, regiunea Île-de-France promite să adauge „fântâni cu apă în 120 de gări şi staţii de cale ferată” până în vară.
În caz de caniculă, personalul şi voluntarii vor împărţi, de asemenea, sticle de apă, în ciuda angajamentului de a nu folosi plastic de unică folosinţă în timpul Jocurilor Olimpice.
Contactată, Primăria Parisului a precizat că 175 de fântâni vor fi amplasate în spaţiile publice „faţă de 65 în vara anului 2023”, inclusiv sisteme de pulverizare.
Pentru siturile care găzduiesc festivităţi şi ceremonii, „integrarea sistemelor de umbrire şi de răcire este inclusă în caietul de sarcini”.
În mod similar, zonele din jurul locurilor de desfăşurare a competiţiilor vor fi dotate cu fântâni, „una la fiecare 300 de persoane”, potrivit Paris 2024.
În plus, potrivit Primăriei, „traseul spectatorilor a fost conceput pentru a reduce la minimum timpii de aşteptare la soare” şi vor fi amenajate adăposturi de protecţie.
De asemenea, va fi posibilă „adaptarea fluxurilor în funcţie de vreme”.
„Se vor putea cumpăra băuturi, băuturi răcoritoare şi echipamente de protecţie (şepci, evantaie, cremă de protecţie solară etc.
) la diferitele puncte de vânzare de la faţa locului”, adaugă Primăria Parisului.
De asemenea, COJOP intenţionează să trimită fiecărui spectator un ghid de bune practici „de bază”, precum şi o notificare corespunzătoare pentru a-i informa cu privire la temperaturile particulare din ziua biletului şi informaţii pe site-ul competiţiei.
Pentru evenimentele în sală, unele spaţii sunt deja dotate cu aer condiţionat, altele vor fi climatizate pe durata Jocurilor, iar altele vor fi dotate permanent cu aer condiţionat.
Pentru locurile de desfăşurare în aer liber, Lambis Konstantinidis subliniază că vor fi puse la dispoziţia publicului „zone pentru odihnă, hidratare şi aer curat”.
Un val de căldură ar putea strica sărbătoarea sau chiar pune în pericol spectatorii şi sportivii? Lambis Konstantinidis explică: „Întâlnirile zilnice cu Météo-France ne vor oferi previziuni credibile cu zece zile înainte de un eveniment, astfel încât să putem anticipa eventualele schimbări”.
Cu toate acestea, organizatorii nu au „nicio îngrijorare deosebită în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor”.
În anii precedenţi, unele evenimente au fost devansate sau amânate din cauza condiţiilor meteorologice, dar niciodată anulate.
În acest caz, fiecare federaţie internaţională a fost contactată, iar unele dintre ele au furnizat praguri de alertă şi temperaturi peste care nu este posibil să se organizeze competiţia.
„Am colectat aceste date şi le-am încorporat în calendarul nostru”, spune Lambis Konstantinidis.
Cu titlu ilustrativ, concursurile din Grand Palais vor avea loc dimineaţa devreme sau seara târziu, pentru a reduce efectul de seră al marelui acoperiş de sticlă.
Paris 2024 îşi propune să accelereze tranziţia ecologică atât a Jocurilor Olimpice, cât şi a oraşului Paris.
Într-adevăr, după cum explică CIO, „Jocurile Olimpice sunt sinonime cu moştenirea”, în special moştenirea ecologică şi urbană.
Lambis Konstantinidis asigură: „Datorită Jocurilor, se va produce o accelerare a ecologizării oraşului Paris”.
COJOP citează în special exemplul Satului Olimpic, care a fost transformat „dintr-o zonă industrială într-un cartier cu 9.
000 de copaci care vor îmbunătăţi microclimatul”, precum şi noua arenă de la Porte de la Chapelle, care are „peste 6.
900 m² de acoperiş verde şi 1.
700 m² de terasă plantată pentru a preveni efectul de insulă de căldură”.
Paris 2024 se mândreşte, de asemenea, cu numeroasele „săli de sport care sunt în curs de renovare” în vederea pregătirii JO, printre care şi arena Bercy, care va fi dotată cu aer condiţionat.
Sursa: News.
ro.
S’il est impossible d’anticiper aujourd’hui le temps qu’il fera entre le 26 juillet et le 8 septembre 2024, le dérèglement climatique rend le risque d’un été chaud à Paris, voire caniculaire, probable.
https://t.
co/kIT945x64f