În al patrulea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor, măsurate prin Indicele prețurilor locuințelor, au scăzut cu 1,1% în zona euro și au crescut cu +0,2% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent.
Dacă în Germania prețurile locuințelor au scăzut în medie cu -7% în ultimul an, în state precum Polonia sau Bulgaria prețurile locuințelor au crescut cu +13%, respectiv +10%.
În România, creșterea medie a prețurilor (în euro) a fost de 3,7%.
Astfel, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, opt au înregistrat o scădere anuală a prețurilor locuințelor în trimestrul patru al anului 2023, iar optsprezece au înregistrat o creștere anuală.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Luxemburg (-14,4%), Germania (-7,1%) și Finlanda (-4,4%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia (+13,0%), Bulgaria (+10,1%) și Croația ( +9,5%).
Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile au scăzut în unsprezece state membre, au fost stabile într-unul (Italia) și au crescut în paisprezece state membre.
Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Franța (-2,7%), Letonia (-2,5%), precum și în Danemarca și Suedia (ambele -2,3%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia (+4,8%), Croația (+3,4%) %) și Irlanda (+3,0%).
În timp ce în România prețurile locuințelor au crescut în medie anul trecut cu 3,7%, în Ungaria creșterea a fost de doar 3,3%, potrivit analizei Eurostat.
În timp ce piețele imobiliare din vestul Europei se confruntă cu o ușoară stagnare economică, statele din sud-estul Europei înregistrează o dinamică în ascensiune a pieței imobiliare explicată printr-o cerere de locuințe în creștere.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsDepositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro