Canalele de comunicare cu Rusia trebuie să rămână deschise, în pofida atacului acesteia asupra Ucrainei, a declarat vineri ministrul apărării italian, Guido Crosetto, care a comentat convorbirea recentă dintre omologii săi de la Paris și Moscova, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
Ministrul forţelor armate franceze, Sebastien Lecornu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său rus Serghei Şoigu – prima din octombrie 2022 – în cursul căreia Franţa a condamnat „războiul de agresiune” al Rusiei în Ucraina.
Ulterior, Franţa a negat afirmaţiile Rusiei potrivit cărora şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a purta un dialog pe tema Ucrainei sau de a discuta posibile negocieri de pace în cursul convorbirii de miercuri între miniştrii apărării din cele două ţări.
„Chiar dacă Federaţia Rusă a invadat o ţară suverană şi, din acest motiv, Italia şi Franţa susţin şi vor susţine întotdeauna Ucraina, este important (.
.
.
) să fie menţinute deschise canalele de confruntare şi dialog”, a declarat Guido Crosetto într-un comunicat.
Crosetto, care a discutat joi cu Lecornu, a adăugat că o comunicare „dură şi critică”, este esenţială pentru a atinge obiectivul de a opri atacurile ruseşti şi pentru a putea „crea condiţiile pentru o pace justă”.
La începutul acestui an Crosetto afirmase că a sosit momentul ca diplomaţia să deschidă drumul către pace între Ucraina și Rusia, dar că sprijinul ferm al Occidentului pentru Kiev este crucial pentru a asigura negocieri.
Crosetto afirmase într-o intervenție în fața parlamentului italian că ofensiva ucraineană din 2023 nu a produs rezultatul dorit, iar situaţia de pe front trebuie privită cu realism.
„Din această perspectivă.
.
.
se pare că a sosit timpul pentru o diplomaţie incisivă, alături de sprijinul militar, pentru că există o serie de semnale importante venite de ambele părţi”, a spus Crosetto.
Rusia îşi arată treptat disponibilitatea de a negocia şi de a-şi proteja economia, în timp ce poziţia Ucrainei pare mai puţin intransigentă decât înainte, a spus el.
„Toate acestea trebuie luate în considerare pe drumul către negocieri pentru oprirea conflictului şi a procesului ulterior de normalizare a relaţiilor, nu doar ale Rusiei cu Ucraina, ci şi cu ţările occidentale”, a afirmat ministrul italian al apărării.
Preşedintele Emmanuel Macron a denunţat joi „comentariile baroce şi ameninţătoare” ale Rusiei după convorbirea telefonică între ministrul apărării francez şi omologul său rus, care au făcut publice versiuni radical diferite cu privire la conţinutul discuţiei, notează AFP.
Convorbirea a avut loc la solicitarea Parisului pentru a aborda tema combaterii terorismului, în urma atacului terorist din 22 martie dintr-o suburbie a Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
Urmărește ultimele evoluții din a 772-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.