Peste 20 de persoane din Italia, Austria, România și Slovacia sunt anchetate de Parchetul European într-un dosar amplu privind fraudarea unor sume de bani PNRR prin mai multe metode avansate inclusiv folosirea AI pentru producerea de documente false, relatează Politico.
La cererea procurorilor europeni, 150 de ofițeri din unitățile de poliție financiară și fraudă au reținut opt persoane, în timp ce alte 14 au fost plasate în arest la domiciliu în urma unei anchete transfrontaliere asupra unei presupuse grupări criminale suspectată că a fraudat 600 de milioane de euro din fondul UE pentru recuperare și rezistență dedicat Italiei.
De asemenea, poliția a percheziționat mai multe locuințe și sedii ale unor companii și confiscat și pus sechestru pe bunuri, inclusiv apartamente și vile, criptomonede, ceasuri Rolex, aur și bijuterii, precum și un Lamborghini, un Porsche și un Audi Q8.
Italia este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare economică post-Covid al UE, cu 191,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi, dar guvernul are dificultăți în a respecta termenele de finalizare a proiectelor.
Poliția a anunțat că presupusa fraudă a fost efectuată de o grupare criminală, care include profesioniști cu experiență în solicitarea de finanțare publică, care au ajutat la asigurarea de numerar pentru proiecte în valoare de zeci de milioane de euro, menite să îmbunătățească competitivitatea și digitalizarea companiilor italiene.
Poliția financiară a descoperit tranzacții suspecte și a identificat cum gruparea apela la spălarea banilor pentru a ascunde „profituri uriașe ilicite obținute printr-o rețea complexă de companii fictive înființate inteligent în Italia, Austria, Slovacia și România”.
Gruparea a folosit un „aparat rafinat de spălare a banilor folosind tehnologii avansate, cum ar fi servere cloud situate în țări necooperante, criptoactive și inteligență artificială pentru a produce documente false”.
Operațiunile de joi au loc în toată Europa, cu implicarea forțelor de poliție din Slovacia, România și Austria și a Parchetului European (EPPO).
Numărul de investigații privind fraudele legate de fondul de recuperare al UE a crescut în 2023, potrivit raportului anual al EPPO – care este responsabil de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Peste 200 de investigații privind fraude au fost deschise anul trecut în legătură cu banii din PNRR, care valorează mai mult de 800 de miliarde de euro.
În 2022, au fost demarate doar 15.
Dosarele legate de fondurile de recuperare reprezintă acum aproximativ 15% din toate investigațiile de fraudă gestionate de EPPO.
Italia este supravegheată în mod special de către procurori pentru gestionarea fondului de recuperare, cu 179 de anchete deschise cu privire la utilizarea banilor.
Infractori din întreg blocul înființează companii fictive sau mituiesc funcționari publici în aproape un sfert din toate cazurile aflate pe rolul EPPO, potrivit raportului anual.