Președintele Klaus Iohannis susține că nu are de gând să se retragă din cursa pentru șefia NATO, în care se află alături de premierul Olandei, și că nici nu negociază pentru o altă funcție lanivel european.
El a făcut aceste declarații miercuri seară, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.
Iohannis l-a primit miercuri la Cotroceni pe președintele Consiliului European, Charles Michel.
Miercuri seară, Iohannis îi va primi la Cotroceni și pe premierii Ungariei, Viktor Orban, Belgiei, Alexander De Croo, și Croației, Andrej Plenkovic, pentru o reuniune de lucru „dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene”, conform Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis a spus, într-o declarație comună susținută alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, că nu se va retrage din cursa pentru postul de secretar general al NATO.
Chestionat, de asemenea, dacă îl vede pe Iohannis drept succesor al său și dacă îl creditează cu șanse pentru o funcție la nivel european, Charles Michel a evitat un răspuns:În 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial că va intra în competiția pentru funcția de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază „performanţa României în alianța nord-atlantică, experienţa acumulată de el pe parcursul celor două mandate de preşedinte, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră”.
În momentul în care Iohannis a făcut anunţul, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanţi membri occidentali – SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania -, îşi anunţaseră sprijinul pentru premierul Olandei, Mark Rutte.
Marți, Statele Unite și-au reafirmat sprijinul pentru premierul Olandei.
NATO se află în plin proces de dezbatere şi căutare a consensului cu privire la numele următorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, dar poziţia Washingtonului este aceea că îl susţine pe deplin pentru această funcţie pe actualul premier olandez Mark Rutte, a declarat marţi, într-un briefing de presă la Bruxelles, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Ea a ţinut să sublinieze că Washingtonul are, deopotrivă, „cel mai mare respect” pentru Klaus Iohannis, pe care l-a calificat drept un prieten.
„Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.
r.
) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith, citată de news.
ro.
Ea a subliniat că în prezent ambasadorii celor 32 de ţări membre NATO discută şi dezbat argumentele pro şi contra celor doi candidaţi.
„Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potenţiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.
r.
).
Şi există doi candidaţi oficiali, după cum ştiţi.
Îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România.
Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea.
Julianne Smith a adăugat că „speră” ca în săptămânile următoare să se ajungă la un consens, dar a precizat că nu se ştie care va fi momentul exact.