Volodimir Zelenski a promulgat marți două legi care reduc vârsta de recrutare pentru ucraineni de la 27 la 25 de ani și îi obligă pe cei care au primit scutiri pentru diverse dizabilități să se supună unei noi evaluări, scrie Reuters.
Analiștii avertizează însă că armele occidentale rămân cel mai important factor pentru reușita armatei.
Legea semnată marți de președintele Ucrainei va spori numărul de bărbați pe care armata îi poate mobiliza în rândurile sale pentru a lupta sub legea marțială, care este în vigoare de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă, în februarie 2022.
Este neclar deocamdată cu câți.
Proiectul de lege se afla pe masa lui Volodimir Zelenski de când a fost aprobat de parlamentari în luna mai 2023 și nu a fost imediat clar ce l-a determinat pe președinte să îl semneze.
Parlamentul discută de luni de zile un proiect de lege separat care ar înăspri normele de aplicare a legii mobilizării.
Tot marți, Zelenski a semnat un al doilea proiect de lege care le cere bărbaților care au primit scutiri militare pentru unele dizabilități să se supună unei alte evaluări medicale.
Un al treilea proiect de lege pe care președintele l-a semnat vizează crearea unei baze de date online cu persoanele eligibile pentru serviciul militar.
Aceste legi ar putea ajuta armata să recruteze mai mulți luptători.
O serie de măsuri stricte prevăzute într-un proiect anterior al acestui proiect de lege au fost eliminate în urma unei proteste publice.
Trupele ucrainene se confruntă cu mai multe provocări pe câmpul de luptă, pe fondul lipsei de muniții și arme.
O finanțare vitală din partea SUA a fost blocată de republicanii din Congres, iar Uniunea Europeană nu a reușit să livreze la timp obuzele promise.
Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au avertizat că acest ajutor occidental rămâne vital.
„Scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani va sprijini capacitatea armatei ucrainene de a restaura și reconstitui unitățile existente și de a crea noi unități.
Ucraina va trebui însă să echipeze cu arme orice personal militar nou mobilizat, iar dezbaterile prelungite ale SUA cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei și întârzierile în acordarea ajutorului occidental pot avea un impact asupra vitezei cu care Ucraina poate restaura unitățile degradate și înființa noi unități”, a arătat o analiză a ISW.
„ISW continuă să evalueze că materialul furnizat de Occident continuă să fie cel mai important factor decisiv pentru capacitatea armatei ucrainene de a-și restabili și spori puterea de luptă”, mai spune analiza.
Promulgarea legislației privind vârsta de mobilizare nu a fost anunțată imediat de biroul președintelui.
Parlamentul a actualizat pur și simplu mențiunea pentru proiectul de lege pe site-ul său web, cu informația: „returnat cu semnătura președintelui Ucrainei”.
Discuțiile privind mobilizarea au fost complicate.
Zelenski a declarat la sfârșitul anului trecut că va semna proiectul de lege privind reducerea vârstei de recrutare doar dacă i se va oferi un argument suficient de puternic al nevoii unei astfel de decizii.
Liderul ucrainean a mai spus în decembrie că armata a propus mobilizarea a până la 500.
000 de ucraineni în plus.
De atunci, Zelenski l-a schimbat pe comandantul Valeri Zalujnîi, înlocuindu-l cu Oleksandr Sîrski.
Acesta a declarat săptămâna trecută că numărul recruților necesari a fost „redus semnificativ” după o revizuire a resurselor.
Între timp, Zelenski a avertizat că Rusia ar putea plănui o altă ofensivă în lunile următoare, iar trupele Kievului și-au intensificat eforturile pentru a construi fortificații defensive puternice de-a lungul unei linii de front întinse.
Nevoia unei mobilizări sporite a devenit tot mai evidentă în ultimele luni.
După ce șocul inițial al invaziei a dispărut, Ucraina s-a confruntat cu o reducere semnificativă a fluxului de luptători voluntari, fiind de asemenea raportate numeroase cazuri de evitare a recrutării.
Într-un interviu acordat HotNews, politologul Olexii Haran, profesor de politică comparată la Universitatea Națională din Kiev-Academia Mohyla, a sugerat că mobilizarea poate fi făcută.
Cu atenție însă.
„Dacă se analizează sondajele actuale, vedem că sunt mulți oameni care nu vor să meargă la război, ceea ce este de înțeles.
Dar totuși, 35% dintre ucraineni sunt gata să se înroleze în armată”, spune Haran.
„O putem face, dar legea ar trebui să fie clară și ar trebui să găsim o abordare diferită pentru mobilizare.
Vreau să spun că nu ar trebui să vânăm oameni pentru a-i aduce în armată.
Acest lucru nu va fi eficient.
Dacă ne bazăm pe sondaje, care arată că destul de mulți oameni sunt pregătiți să fie mobilizați, atunci trebuie doar să îi abordăm și să le explicăm unde vor fi folosiți și sub ce formă, pentru că nu toată lumea ar merge, de fapt, în brigăzile de asalt”, a spus el.
Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina