Rusia a numit un nou comandant pentru a conduce flota sa din Marea Neagră, Serghei Pinciuk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, în contextul în care Ucraina a înregistrat o serie de succese în zonă, în ciuda avantajului numeric al Moscovei.
Ministerul rus a confirmat, de asemenea, numirea prin decret prezidenţial a amiralului Aleksandr Moiseev în funcţia de comandant al flotei ruse, înlocuindu-l pe Nikolai Evmenov, aflat în funcţie din mai 2019, relatează AFP și Agerpres.
Moiseev a fost deja văzut în noul său rol la o ceremonie care a avut loc la mijlocul lunii martie în portul nord-vestic Kronstadt.
Într-o conferinţă telefonică cu Statul Major General al Forţelor Armate, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat „numirea viceamiralului Serghei Pinciuk în funcţia de comandant al Flotei la Marea Neagră”, a precizat marţi biroul său de presă într-un comunicat.
Conform biografiei sale publicate pe site-ul ministerului, Pinciuk s-a născut în 1971 în Sevastopol, în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia.
În 2011, el a fost promovat comandant al bazei navale Novorossiisk din Marea Neagră, înainte de a i se preda frâiele Flotei de la Marea Caspică în 2016.
Această schimbare în conducerea flotei ruse de la Marea Neagră survine după o serie de succese pentru Ucraina în zonă, efectuate cu ajutorul dronelor şi al rachetelor maritime, care au forţat navele ruseşti să se retragă.
Aceste atacuri i-au permis Ucrainei să scufunde sau să avarieze multe nave ruseşti şi să redeschidă un coridor maritim pentru a-şi exporta cerealele.
Printre succesele lor de la începutul conflictului, forţele ucrainene au bombardat cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol în septembrie 2023, la mai bine de un an după ce au scufundat Moskva, nava amiral a flotei ruse, în primăvara anului 2022.
În cei peste doi ani trecuți de la declanșarea invaziei rusești, Ucraina a înregistrat mai multe succese majore împotriva flotei ruse de la Marea Neagră, permiţând redeschiderea unui culoar maritim pentru exportul de cereale ucrainene, în pofida ameninţărilor cu bombardamente din partea Rusiei.
Militarii ucraineni au afirmat la începutul lui februarie că circa o treime dintre navele de război ruse au fost „scoase din acţiune” în această zonă.
Forțele ucrainene susțin că au distrus 26 de nave rusești de când Moscova a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
Loviturile sunt umilitoare pentru Rusia, care a fost nevoită să mute navele de la baza navală Sevastopol din Crimeea, peninsula anexată ilegal în 2014, în portul Novorossiisk, mai la est.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a cerut recent „antrenamente sporite” şi mai multe arme pentru a respinge atacurile Ucrainei asupra flotei Mării Negre.
„Este necesar să se efectueze antrenament în fiecare zi cu personalul.
Antrenament pentru a respinge atacurile aeriene și atacurile ambarcațiunilor fără pilot”, a spus Șoigu.
El a ordonat, de asemenea, instalarea de arme de foc suplimentare, sisteme de mare calibru pentru a distruge dronele ucrainene.
Eșecurile Rusiei în Marea Neagră fac un contrast puternic cu ofensiva sa terestră din estul Ucrainei, unde forțele sale au avansat în ultimele luni după mai bine de un an de lupte de uzură.
____