Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, anunță că luni a avut loc o întâlnire cu reprezentanții federațiilor din învățământ pe tema salarizării diferențiate a profesorilor, pe criterii de performanță și s-a decis crearea unui grup de lucru format din reprezentanții Ministerului Educației și ai federațiilor, care să realizeze proiectul privind salarizarea diferențiată pe bază de performanță.
La întâlnire au participat reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
„Întâlnirea are loc în contextul recentelor recomandări ale OCDE privind salarizarea pe criterii de performanță, precum și în contextul susținerii, de către Prim-Ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, a unei reforme a salarizării.
În cadrul discuției a fost agreată, ca prim pas, constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației și reprezentanți desemnați de federațiile sindicale reprezentative, care să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță.
Calendarul de desfășurare a activităților va fi stabilit la prima întâlnire a grupului de lucru”, a transmis Ministerul Educației.
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, în luna decembrie a anului 2023, să găsească soluții privind criteriile de performanță în învățământ, „în funcție de care salariile vor crește”, declarând că orice cheltuială trebuie să fie însoțită de o reformă.
Declarațiile premierului de atunci au venit în contextul în care rezultatele „Programme for International Student Assessment” (PISA) 2022 au arătat că sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană când vine vorba despre domeniile matematică, științe și citire, fiind superior doar celui din Bulgaria.
Profesorii din toată țara au intrat, anul trecut, în grevă generală, fiind nemulțumiți de salariile pe care le au.
Greva a început pe 22 mai și s-a încheiat pe 12 iunie, după ce Guvernul și reprezentanții profesorilor au ajuns la un acord.
Citește și: Ordonanța Trenuleț: ce salarii cresc, cu cât / Ce măsuri fiscale sunt și ce se întâmplă cu programul RABLA / Donațiile către ONG-uri și sponsorizările sunt afectate