Atacatorii pot imita perfect vocea unei persoane dragi pentru a vă păcăli și a vă fura banii prin intermediul tehnologiei Deepfake, atenționează luni Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care a lansat un ghid despre cum să identifici și să te aperi acest fenomen.
În acest an, o pensionară din Vaslui a pierdut 52.
000 de lei, iar în 2019, un Deepfake audio a fost folosit pentru a înșela directorul general al unei companii din Marea Britanie cu 220.
000 de euro.
Tehnologia Deepfake utilizează tehnici avansate de Inteligență Artificială pentru a crea conținut de tip imagini sau audio-video falsificat, care poate fi folosit în tentative de fraudă, cum ar fi falsificarea identității în apeluri telefonice sau video pentru a obține acces neautorizat la informații sau resurse financiare.
Tehnologia Deepfake poate fi folosită pentru a crea înregistrări false care implică persoane în activități pe care nu le-au realizat sau pentru a produce dovezi false în contexte juridice.
De asemenea, poate fi utilizată în tentative de fraudă, cum ar fi falsificarea identității în apeluri telefonice sau video pentru a obține acces neautorizat la informații sau resurse financiare.
În politică și în alte domenii, Deepfake-urile pot fi folosite pentru a manipula opinia publică, a discredita adversarii sau a crea confuzie.
Acestea pot influența alegerile, relațiile internaționale și pot alimenta teorii ale conspirației.
DNSC amintește că Banca Națională a României (BNR) a avertizat publicul recent cu privire la o schemă de înșelăciune care implică utilizarea tehnologiei Deepfake pentru a crea videoclipuri false cu guvernatorul BNR.
În aceste videocli-puri, guvernatorul pare să promoveze o platformă de investiții, însă BNR a declarat că acestea sunt false.
Scamul folosește IA pentru a modifica vocea și imaginea guvernatorului, cu scopul de a induce în eroare publicul pentru a participa la investiții frauduloase, promițând câștiguri financiare rapide și ușoare.
Un alt caz este cel al unei femei pensionare din Vaslui, care a fost victima unei escrocherii postată online pe platforma YouTube.
Escrocii au creat un videoclip fals în care un cunoscut bancher și alte personalități cunoscute recomandau o platformă de investiții.
Promisiunea unor profituri rapide a convins pensionara să investească suma de 52.
000 de lei, economii strânse în 20 de ani de muncă.
Chiar dacă femeia a raportat această fraudă autorităților, experții consideră că șansele de recuperare a fondurilor pierdute sunt minimei.
„Actorii rău intenționați devin tot mai inventivi.
Acum pot imita perfect vocea unei persoane dragi pentru a vă păcăli.
Te pot suna pretinzând că sunt un membru al familiei care are nevoie urgentă de bani.
Recomandăm ca întotdeauna să fie verificată identitatea apelantului, chiar dacă pare să fie o rudă sau un prieten cunoscut.
Nu trimite niciodată bani în grabă și anunță imediat autoritățile dacă ai suspiciuni.
Doar prin vigilență și informare te poți proteja de această formă de fraudă”, avertizează DNSC.
În 2019, un Deepfake audio a fost folosit pentru a înșela un CEO cu 220.
000 de euro.
Tehnologiile Deepfake, capabile a sintetiza realist imagini și voci , pot influența semnificativ opinia și votul alegătorilor în timpul campaniilor electorale.
Experții DNSC spun că există anumite indicii care pot trăda un Deepfake, iată la ce anume trebuie să fim atenți: „Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p.
Uneori apar pixeli în nuanțe de gri la marginile componentelor modificate.
Se poate distinge dacă este vorba de o falsificare și atunci când persoana din înregistrare este privită dintr-un alt unghi.
Dacă pentru crearea conținutului Deepfake nu s-au folosit fotografii ale persoanei din unghiuri diferite, algoritmul nu poate deduce aspectul persoanei din alt unghi, rezultând distorsiuni”, spune DNSC.
Evitarea înșelăciunii prin Deepfake necesită o combinație de scepticism sănătos, atenție la detalii și utilizarea unor instrumente de verificare.
Iată câteva sfaturi utile: Prin aplicarea acestor sfaturi, poți reduce riscul de a fi înșelat de conținutul Deepfake și poți contribui la promovarea unei culturi a verificării și a responsabilității în mediul online.
Dacă te afli în situația neplăcută de a fi victima unui Deepfake, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza daunele.
Iată câțiva pași pe care îi poți urma: Pentru detalii citește și: Isărescu l-a raportat pe „Isărescu” lui Zuckerberg pentru deepfake / Răspunsul Meta: Sunt respectate standardele comunității