Dmitri Liubinski, ambasadorul Rusiei la Viena, acuză într-un amplu interviu acordat TASS că Austria a luat o poziție „deosebit de ipocrită” după atentatul terorist de la Crocus City Hall din Moscova.
„În ceea ce privește tragedia de la Crocus City Hall, Viena, cu cea mai mare dezamăgire, a luat o poziție deosebit de ipocrită.
Permiteți-mi să vă reamintesc că, în declarațiile lor simple, de tip șablon, Ministerul de Externe austriac, apoi președintele federal [Alexander Van der Bellen] și cancelarul federal [Karl Nehammer ] s-au declarat ‘șocați’ de filmările de la Moscova, dar nu au condamnat în niciun fel actul barbar de terorism din seara zilei de 22 martie”, a răspuns Liubinski la întrebarea TASS pe acest subiect.
Ambasadorul rus afirmă de asemenea că cei mai înalți oficiali ai statului austriac nu au condamnat deocamdată atacul terorist și că a primit condoleanțe oficiale de la ministerul de externe de la Viena abia pe 27 martie, la 5 zile după tragedie, și doar din partea șefului adjunct de protocol al diplomației austriece.
„Și trei zile mai târziu, în presă au apărut primele evaluări ale Ministerului de Externe austriac, acuzând fără ezitare Rusia că ‘instrumentalizează’ tragedia.
Rămâne doar să ridic din umeri: astăzi Austria rămâne într-un cerc odios foarte restrâns de state care nu au condamnat atacul terorist de la Moscova.
La fel ca, desigur, Ucraina.
Și suntem nevoiți să tragem cele mai serioase concluzii”, a mai spus Liubinski.
Diplomatul rus le-a spus celor de la TASS că a transmis Austriei faptul că guvernul rus cere „condamnarea necondiționată” a „atacului terorist barbar” și că va ridica această problemă și la forurile internaționale.
„Este de remarcat faptul că actul de echilibrare politică în curs nu a interesat deloc mass-media austriacă; în afară de Ambasada Rusiei, nimeni nu pune întrebări incomode ‘înalților oficiali’ [de la Viena]”, a deplâns Liubinski.
El a dat însă asigurări că „înțelegem perfect că o poziție oficială atât de ciudată a Vienei nu reflectă atitudinea majorității absolute a austriecilor față de tragedie”.
„Actul de echilibrare politică în curs” menționat de ambasadorul rus pare să fie o referință la o decizie a Austriei de luna trecută, când a anunțat expulzarea a doi diplomați ruși pe care îi acuză că s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”.
Ministerul rus de externe a anunțat imediat după această măsură că îl va convoca pentru discuții pe ambasadorul Austriei la Moscova din cauza unor acțiuni „neprietenoase” ale Vienei și că va lua „măsuri de retorsiune” în timp util.
Înainte de începerea războiului din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau extrem de rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.
Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena.
Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.
Viena a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea masacrului comis de armata rusă la Bucea în primele săptămâni ale războiului.
Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac.
„Din păcate, expulzările fără temei ale diplomaților ruși devin o tradiție cu adevărat tristă, reflectând cursul actualei elite conducătoare de la Viena către dezmembrarea definitivă a relațiilor noastre bilaterale, cândva exclusiv constructive.
Nu pot să nu consider aceasta o alegere complet conștientă, nu independentă, totuși, de factorul presiunii externe”, a declarat acum Liubinski cu privire la noile expulzări.
Viena nu a precizat în nicio ocazie faptele exacte care le sunt imputate diplomaților ruși expulzați, însă se crede că ele au legătură cu activități de spionaj, la fel ca în alte țări europene.
Urmărește ultimele evoluții din a 768-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.