Eurostat a publicat recent clasamentul statelor europene după nivelul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare.
Postarea de pe Facebook care a însoțit clasamentul a prilejuit comentarii savuroase ale cetățenilor diferitelor state.
Dobrin Stanev – Bulgaria: Foarte curios.
Până acum eram comparați cu vecinii noștri din nord, cu care împărțeam ultimele locuri, iar acum suntem comparați cu vecinii din sud.
Mauro Dee- Spania: Este ușor să fii în top atunci când țări precum Luxemburg, Olanda și Irlanda își bazează o mare parte a economiei pe dumping fiscal care ajută marile corporații financiare și tehnologice și apoi împărțim cifrele la populația mică pe care o au.
Dumpingul fiscal ar trebui interzis/revizuit complet în Europa, deoarece denaturează echilibrele în Europa (întrebați gulerele albe irlandeze cât de greu este să plătească o chirie în Dublin sau Galway) Magda Jianu- Romania: Bravo, Romania, keep going.
Se poate!Luís Frederico Rosa- Spania: Spania, încet, devine din ce în ce mai săracă.
Nu cu mult timp în urmă era în rândul țărilor bogate ale Europei.
Italia nu mai poate crește, Franța și Portugalia sunt și ele pe drumuri divergente.
Ceva nu funcționează în aceste țări și, ceea ce e amuzant, toate împărtășesc aceeași cultură și aceleași valori.
Miloš Veselý- Cehia: ma bucur sa vad ca am depasit toate tarile mediteraneeneIlian Petrov- Bulgaria: De fapt, ultimele 10 sunt foarte asemănătoare.
.
.
.
UE nu este ceea ce a fost înainte.
.
.
Good job, Romania.
Marius Tarbus- România: Se pare că draga mea România a depășit-o pe draga mea vecină Ungaria.
Era doar o chestiune de timp.
Cea mai mare economie (România) din Sud-Estul Europei și a doua în Europa de Est după Polonia, va intra în 10-20 de ani în top 10 din Europa.
Davide Parenti, Italia: Italia are PIB-ul/capita ca al Spaniei, dar costul vieții este mult mai aproape de Germania (care e mult mai bogată decât de Spania).
Italia este un loc în care viața e grea, mai ales pentru tineri, cu excepția cazului în care ești bogat și nu ai nevoie să lucreziMarius Ileni, România: Cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Europa este mai mare decât media mondială.
Practic, Bulgaria este mai bogată decât media mondială.
Europa are o calitate ridicată a vieții, în ciuda ultimelor evoluții.
Nikolaos Papadakis, Grecia: Cu cât o țară are mai puțină armată, cu atât este mai bogată.
În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare a variat între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg, potrivit Eurostat.
Cifrele sunt exprimate în PPS elimină diferențele între nivelul prețurilor la nivelul țărilor, permițând realizarea unor comparații de volum al PIB sau PIB/locuitor între state.
Datele mai arată diferențe substanțiale în PIB pe cap de locuitor între țările UE.
Luxemburg și Irlanda au avut cele mai înalte niveluri (140% și, respectiv, 112% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (30% peste media UE), Danemarca (+28%) și Austria (+23%).
În schimb, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) și Letonia (-29%).