CNN scrie că serviciile de securitate ale Kremlinului erau la curent cu o amenințare ISIS cu câteva zile înainte de atacul armat de la o sală de concerte din apropierea Moscovei, sugerează documentele serviciilor secrete rusești obținute de o organizație de investigație cu sediul în Marea Britanie.
Potrivit Dossier Center, cu sediul la Londra, documentele arată că etnicii tadjici radicalizați de ISIS-K – ramura din Asia Centrală a grupului terorist ISIS – ar fi putut fi implicați.
„Cu câteva zile înainte de atacul terorist, membrii Consiliului de Securitate au primit un avertisment potrivit căruia cetățeni tadjici ar putea fi folosiți în atacuri teroriste pe teritoriul rus”, se arată în ultimul raport al grupului, publicat duminică, cu referire la agenția de securitate rusă.
„Chiar înainte de atacul asupra sălii de concerte, o sursă apropiată serviciilor de informații a informat Centrul de Dosare despre acest lucru”, a adăugat acesta.
The Dossier Center este un grup de investigație rusesc susținut de Mihail Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului aflat în exil și devenit critic al Kremlinului.
Acesta a scos la iveală anterior detalii despre președintele rus Vladimir Putin și regimul său, folosind adesea documente și scurgeri de informații din interiorul guvernului rus.
Kremlinul nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta raportul Dossier Center.
Vineri seară, indivizi înarmaţi au deschis focul într-o sală de concerte de lângă Moscova, Crocus City Hall, înainte de a-i da foc.
Unsprezece persoane au fost arestate în primele 24 de ore după atacul armat, iar opt dintre ele, inclusiv cei patru suspecți, au fost plasate în arest preventiv.
Șapte sunt din Tadjikistan, stat din Asia Centrală, iar cealaltă din Kârgâzstan.
Acesta este cel mai mortal atentat în Rusia din ultimii 20 de ani.
Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, un critic al Kremlinului aflat în exil, a declarat că cele mai recente dovezi ridică întrebări serioase pentru conducerea Rusiei și forțele sale de securitate.
„Vedem foarte clar că Vladimir Putin ar fi putut reacționa în urma a numeroase avertismente”, a declarat el pentru CNN.
ISIS a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra ambasadei ruse din Kabul în 2022.
În anul următor, poliția germană a arestat mai multe persoane din Tadjikistan acuzate că au plănuit un atac asupra catedralei din Köln, potrivit The Dossier Center.
Presupuși membri ai ISIS-K au fost arestați, de asemenea, în Kârgâzstan, fiind acuzați că au plănuit un atac la o biserică ortodoxă.
Potrivit Centrului, forțele de ordine ruse monitorizează toate aceste rapoarte și „au luat în considerare riscul” pentru Rusia.
Pe 7 martie, SUA au emis un avertisment public privind riscul unui atac terorist „iminent” la Moscova și au declarat că au făcut schimb de informații cu Rusia.
Cu câteva zile înainte de atac, Putin a respins acest lucru, spunând că este vorba despre o încercare de „destabilizare a societății noastre”, în cadrul unei întâlniri cu ofițerii FSB.
Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, a admis marți că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist în capitala sa, el afirmând însă că avertismentul a fost unul „general”, potrivit Meduza.
Purtătorul de cuvânt al Statului Islamic a lăudat joi atacul grupului care a ucis peste 140 de persoane într-o sală de concerte din Rusia, în apropiere de Moscova, potrivit Reuters.
Al-Ansari a reiterat, de asemenea, îndemnul adresat susținătorilor grupării de a-i viza pe „cruciații” de pretutindeni, în special din Statele Unite, Europa și Israel.
„Îi cerem lui Dumnezeu să ajungeți în Palestina pentru a vă putea lupta cu evreii față în față într-un război religios fără sfârșit”, a spus el.
Anchetatorii ruși au declarat joi că au găsit dovezi că atacatorii din sala de concerte au avut legături cu „naționaliștii ucraineni”, o afirmație respinsă imediat de Statele Unite ca fiind propagandă nefondată.
„Munca cu teroriștii reținuți, examinarea dispozitivelor tehnice confiscate de la ei și analiza datelor privind tranzacțiile financiare au permis obținerea de dovezi privind legăturile lor cu naționaliștii ucraineni”, a scris joi pe Telegram Comitetul de Investigații al Rusiei.
Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, a spus chiar marți că atacul terorist a fost pregătit de islamişti radicali cu sprijinul serviciilor de informații ucrainene.
Și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a declarat marți că Ucraina este „desigur” în spatele atacului terorist, potrivit Reuters.
Nu există nicio dovadă de implicare a Kievului în atacul de vineri de la periferia Moscovei, au spus patru persoane cu legături apropiate Kremlinului.
În plus, aproape nimeni din elita politică și de afaceri a Rusiei nu crede că Ucraina se află în spatele atacului, au spus persoanele respective pentru agenția de presă.