Persoanele sătule de iepurașii și ouăle de ciocolată scoase la vânzare de supermarketuri an de an pot anul acesta să participe de Paște la o campanie inedită care le propune să adopte un ou de pinguin ce urmează să eclozeze, relatează Reuters.
Ouăle nu vor fi însă de luat acasă, campania fiind lansată de un grup de mediu care de la începutul acestui an a incubat peste 200 de ouă ale unei specii aflate în pericol de dispariție: Pinguinul african.
Ouăle au fost salvate din două colonii de pinguini.
Grupul în cauză, Fundația Sud-Africană pentru Conservarea Păsărilor de Coastă (SANCCOB) face apel la donații pentru a putea acoperi costurile cu incubarea ouălelor, invitând oamenii să „adopte un out”:Pinguinul African, singurul care se înmulțește pe acest continent, a fost odată pasărea marină cu cea mai mare populație din Africa de Sud.
Însă specia a intrat într-un declin dramatic, SANCCOB estimând că în prezent în Africa de Sud mai puțin de 10.
000 de perechi care se înmulțesc.
Activiștii de mediu trag semnalul de alarmă în condițiile în care cu un secol în urmă aici trăiau un milion de perechi de pinguini africani.
„Pe traiectoria actuală de o pierdere de 8% [a populației] în fiecare an, ne confruntăm cu extincția până în 2035”, a declarat pentru Reuters Ronnis Daniels, directorul de resurse al SANCCOB.
Ea subliniază că nu vor mai exista suficiente perechi în sălbătici pentru ca populația să se poată salva.
Amenințările la adresa Pinguinilor Africani sunt numeroase, însă activiștii afirmă că principala problemă o reprezintă pescuitul comercial, care a epuizat bancurile de sardine și hamsie de care pinguinii depind.
„Asta ar fi în fruntea listei”, subliniază Daniels.
Printre celelalte amenințări se numără poluarea și gălăgia produsă de navele care ocolesc Africa pe lângă Capul Bunei Speranțe.
Atacurile rebelilor Houthi asupra navelor ce trec prin Marea Roșie, care au obligat companiile de transport maritim să își redirecționeze vasele către Capul Bunei Speranțe, au agravat și mai mult situația.
„În această perioadă, când toată lumea se gândește la ciocolăți și iepurași pufoși, ne-ar plăcea să adoptați un ou de pinguin”, a transmis prin intermediul Reuters Nicky Shadbolt, una dintre voluntarele SANCCOB.
„Este chiar costisitor pentru noi să creștem acel pinguin mic până la maturitate”, a adăugat ea, explicând totodată că pinguinii nu pot fi eliberați în sălbăticie decât după 4 luni de la eclozare.
Deși campania a fost lansată în Africa de Sud, SAMCCOB acceptă donații și din alte țări pe website-ul său.