Pentru purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că aplicaţia Telegram a devenit „un instrument al teroriştilor”, după ce au fost descoperiţi 86 de membri ai unui chat secret numit „Sadoi Khorasan”.
Pavel Durov, proprietarul afacerii Telegram Nu sunt vremuri uşoare pentru Pavel Durov, care a devenit un personaj pus sub observaţie de Kremlin, deşi mai mulţi observatori cred că puterea de la Moscova are legături sau influenţă asupra canalului Telegramul.
După atacul recent, Kremlinul a definit aseară Telegram ca „un instrument în mâinile teroriştilor”.
Dmitri Peskov i-a transmis un avertisment fără ocolişuri, într-un interviu acordat canalului de Telegram Shot, lui Durov, proprietarul aplicaţiei: „Ne-am aştepta la mai multă atenţie de la Pavel Durov.
Vezi mai multe articole din categoria social Pentru că această resursă unică şi fenomenală din punct de vedere tehnologic, care a crescut în faţa ochilor generaţiei noastre, devine din ce în ce mai mult un instrument în mâinile teroriştilor, este folosită în scopuri teroriste”.
Apoi, a explicat că nu „nu are în prezent nicio intenţie să blocheze Telegram pe teritoriul Rusiei”.
Povestea masacrului are legătură cu Telegram.
Potrivit agenţiei de stat ruse Ria Novosti, care a citat o sursă din aparatul de stat, autorii atacului au fost recrutaţi prin intermediul canalului Telegram al celulei tadjice a Statului Islamic.
Canalul de Telegram „Sadoi Khorasan” („Vocea lui Khorasan”) aparţinea aripii tadjice a Statului Islamic, controlată de celula afgană a Statului Islamic, „Vilayat Khorasan” (ISIS-K).
Colectivul independent rus „Agentstvo” a găsit un chat cu acest nume cu 86 de participanţi.
Respectivii au înregistrat 42, respectiv 27 de mesaje pe 28 şi 29 februarie.
Un link către acel chat a apărut pe două canale Telegram, cu 1.
500 şi 2.
000 de abonaţi, iar mesajul cu linkul scria: „Lecţia de monoteism şi jihad a început”.
Unul dintre cei patru membri ai comandoului, Şamsidin Fariduni, în „interogatoriul” forţelor de securitate ruse, a spus că oameni „fără nume, fără prenume” l-au recrutat, oferindu-i bani.
Duma de Stat a propus ieri introducerea unor filtre mai severe pe Telegram.
Anton Gorelkin, membru al Comisiei Dumei pentru Politica Informaţională, Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţii, a arătat şi el cu degetul către Durov: „Dacă Pavel Durov are într-adevăr inovaţii care pot combate eficient utilizarea Telegramului de către terorişti, este timpul să le demonstreze.
Cel puţin, să interzică primirea de mesaje de la contacte necunoscute care conţin un anumit set de cuvinte interzise”.
Cu toate acestea, în urmă cu nu mai mult de două săptămâni, într-un rar interviu, acordat pentru Financial Times, Durov a explicat că este împotriva moderării rigide a conţinutului.
Se pot folosi, spunea el, „mecanisme legate de inteligenţa artificială”, dar menţinând o competiţie de idei.
„Atâta timp cât oamenii nu trec linii roşii, nu cred că ar trebui să controlăm ceea ce spun.
Cred în competiţia de idei.
Cred că orice idee ar trebui pusă la îndoială.
Altfel, riscăm să alunecăm rapid în autoritarism”.
Durov a primit propuneri de la potenţiali investitori, care estimează actuala companie la aproximativ 30 de miliarde de dolari.