Exodul corporațiilor care au părăsit Rusia de la declanșarea invaziei din Ucraina a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari sub formă de deprecieri ale activelor și venituri pierdute, arată o analiză a Reuters bazată pe bilanțurile lor contabile și alte documente financiare.
Volumul pierderilor a crescut cu o treime comparativ cu luna august a anului trecut, când Reuters a făcut ultima analiză pe acest subiect, subliniind amploarea loviturii încasate de afacerile străine, dar și pierderea de expertiză occidentală suferită de economia rusă.
„Pe măsură ce invazia Rusiei continuă pe fondul disipării ajutorului militar occidental [pentru Ucraina] și a accentuării sancțiunilor occidentale [împotriva Moscovei], companiile care încă țintesc să iasă din Rusia se vor confrunta probabil cu dificultăți suplimentare și vor fi nevoite să accepte deprecieri și pierderi și mai mari”, a declarat pentru Reuters analistul Ian Massey de la firma de consultanță S-RM.
Massey adaugă că președintele Vladimir Putin, având în spate rezultatul proaspăt de la alegerile prezidențiale, se bucură acum de un mandat reînnoit pentru a continua izolarea economiei ruse de cea occidentală, inclusiv prin confiscări suplimentare ale activelor și presiuni politice.
Moscova pretinde companiilor străine care vor să părăsească țara discounturi de cel puțin 50% pentru activele lor din Rusia și a strâns treptat șurubul asupra condițiilor, companiile multinaționale ajungând în unele situația să își vândă afacerile rusești unor cumpărători locali pentru suma simbolică de o rublă.
Acest lucru este posibil întrucât orice tranzacție de acest tip trebuie aprobată întâi de ministerul de finanțe de la Moscova, care refuză să își dea acordul dacă firmele străine nu acceptă condițiile impuse.
Până acum anul acesta Shell, Polymetal International și Yandex au anunțat vânzări de active din Rusia la o valoare totală de aproape 10 miliarde de dolari și discounturi de până la 90%.
Săptămâna trecută Danone a anunțat că autoritățile ruse și-au dat acordul să își vândă activele din țară, urmând să încaseze o pierdere de 1,3 miliarde de dolari în urma tranzacției.
Potrivit unei analize publicate de Facultatea de Management a Universității Yale, în jur de 1.
000 de companii au părăsit Rusia de la începerea invaziei în Ucraina, deși sute de alte companii străine, printre care retailerul francez Auchan și lanțul italian de îmbrăcăminte Benetton încă desfășoară afaceri în țara lui Putin sau și-au suspendat temporar operațiunile.
Țările occidentale și partenerii lor au înghețat active ale Băncii Centrale ale Rusiei, sub formă de rezerve de aur și valută, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Germania a naționalizat rafinăria Gazprom din țară, redenumind-o Sefe și a plasat gigantul rus Rosneft sub administrație germană.
Rusia a promis că va răspunde dur oricăror măsuri ale UE de a redistribui miliardele de euro generate sub formă de profituri de activele sale înghețate, avertizând că orice tentativă de a folosi banii pentru a ajuta Ucraina cu aceste fonduri va duce la procese care vor dura zeci de ani.
Reuters notează că băncile occidentale sunt la rândul lor îngrijorate de complicațiile juridice pe care le-ar produce o astfel de măsură și posibilele măsuri de retorsiune ale Moscovei.
„Nu există active occidentale care să poată fi considerate în siguranță sau protejate în Rusia atât timp cât Kremlinul continuă să poarte război”, afirmă analistul Massey.
Moscova a preluat deja controlul „temporar” asupra activelor unor companii occidentale, printre care Fortum, Carlsberg, OMV și Uniper.
RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a calculat că Occidentul urmează să piardă active și investiții din Rusia în valoare de cel puțin 288 de miliarde de dolari dacă Moscova se va „răzbuna”.
RIA afirmă că a făcut calculul pe baza datelor care arată că investițiile directe în economia rusă ale UE, țărilor din grupul G7, Australia și Elveția se ridicau la 288 de miliarde de dolari la finele lui 2022.
Potrivit sursei citate, statele membre ale UE au active de 223,3 miliarde de dolari în active rusești, dintre care 98,3 miliarde sunt deținute de companii înregistrate în Cipru, 50,1 miliarde de unele din Olanda și 17,3 miliarde de companii germane.
Agenția Reuters notează că nu a putut confirma independent datele citate de RIA.
Însă linia dură adoptată de Moscova afectează și economia rusă.
Avocatul Jeremy Zucker, un specialist în sancțiuni internaționale, afirmă că un număr surprinzător de mare de clienți ai firmei sale de avocatură au decis să plece din Rusia și ar fi reticenți să se întoarcă inclusiv după încheierea războiului din Ucraina.
El spune de asemenea că aceste companii sunt dintr-o gamă largă de sectoare economice.
Prin urmare, Rusia se confruntă cu o pierdere semnificativă de tehnologii importante și ar putea avea probleme majore în a susține anumite procese de producție high-tech.
„Asta îmi sugerează cu siguranță un grad însemnat de pagube produse economiei ruse”, a declarat Zucker pentru Reuters.
Urmărește ultimele evoluții din a 764-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.