Fox News, citând procurori din California, dezvăluie că mafia românească a dat o nouă formă unei escrocherii vechi, skimming-ul cardurilor de debit, adică copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale care se amplasează fie la ATM, fie la POS (comercianți).
Informația pe scurt:Skimmerii de carduri de debit sunt de mult timp o problemă la benzinării și la bancomate.
Acum, o rețea foarte bine organizată de escroci se extinde, apreciază Fox News.
Imaginile video de supraveghere obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon arată că suspecții pot plasa un skimmer peste cardul de credit în doar câteva secunde – și arată aproape exact ca unul real.
Autoritățile spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România.
Fox News susține că infractorii români vin din Mexic trecând ilegal granița, în timp ce o combinație de politici permisive de eliberare pe cauțiune și cazier judiciar incomplet le permite membrilor să-și taie monitoarele de gleznă și să fugă de justiție dacă sunt arestați.
Interlopul Florin Duduianu, la rubrica „Most Wanted” a Poliției Române Foto: politiaromana.
ro„Mii de infractori suspectați de a fi legați de crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal prin granița de sud„, a declarat pentru Fox News Kimberly Edds, directorul de relații publice al biroului procurorul Spitzer.
„O parte mai mică din această populație intră ca solicitanți de azil”.
Și în ciuda unor arestări de amploare în decembrie și ianuarie a zeci de suspecți în SUA, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile din locuri turistice precum Tulum, furturile sunt în creștere, deoarece hoții își dublează eforturile, au declarat autoritățile.
Jurnaliștii americani mai scriu că infractorii trimiteau banii în România, floseau diferite scheme de transformare în bonuri sociale pentru copii sau cumpărau lapte praf, pe care îl duceau în Mexic, unde este penurie și unde făceau comerț cu cartelurile de traficanți de droguri.
Aceștia ar putea încasa până la 9 milioane de dolari pe lună – o mare parte din această sumă pe cheltuiala contribuabililor.
Furturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari au păgubit programele de asistență socială finanțate de contribuabili și pe beneficiarii acestora.
„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a pune un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături, doar pentru a fi umiliți când constată că nu au bani în cont pentru că un hoț a luat totul pe ascuns”, a declarat procurorul Spitzer într-un comunicat, citat de Fox News.
Skimming-ul de card de credit este o forma de furt de pe cardul de credit unde raufacatorii folosesc un mic dispozitiv sa fure informatii de pe cardul de credit in timpul unei tranzactii legitime.
Cand un card de credit sau debit este trecut prin skimmer, dispozitivul captureaza si stocheaza toate detaliile de pe banda magnetica a cardului.
Hotii folosesc datele furate sa faca tranzactii frauduloase ori online sau cu un card de credit contrafacut, potrivit axi-card.
ro.
Skimmer-ii de carduri de credit sunt de cele mai multe ori plasate mecanismul de swipe al ATM-ului sau la benzinarii.
La ATM, raufacatorii pot pune o camera mica nedetectabila prin care vad cand introduci codul PIN.
Asta le da informatia de care au nevoie pentru a face un card contrafacut si sa retraga astfel bani din contul detinatorului.
Ocazional, unii angajati din retail sau restaurant, care se ocupa de carduri de credit sunt rectrutati sa faca parte din cercul de skimming.
Acesti angajati folosesc un aparat portabil sa iti fure datele prin skimmer in timp ce faci o tranzactie normala.
De exemplu, ca o rutina ne dam cardul de credit chelnerului sa platim la un restaurant.
Chelnerul pleaca impreuna cu cardul si, pentru un chelner pus pe furt, este momentul oportun sa iti fure datele cu un skimmer fara sa fie vazut.
Odata furate informatiile cardului victimei, hotii ori creaza carduri clonate sa faca achizitii in magazine, folosesc contul pentru achizitii online, sau vand informatia pe internet.
Victimele skimming-ului de card de credit deseori nici nu stiu ca au fost furati pana nu primesc extrasul de cont sau instiintari de plata pe email.
Citește și: