Atleții care participă la celebra cursă de canotaj dintre universitățile Oxford și Cambridge au fost avertizați să nu sară în Tamisa la finalul întrecerii din cauza nivelurilor alarmante a bacteriilor E.
coli din râul care traversează capitala britanică, relatează Reuters.
Deversarea regulată a apei de canal în râuri și mare a provocat furie în Marea Britanie după ce companiile privatizate de guvern au fost acuzate că nu investesc în infrastructură și că poluează constant apele.
Date publicat miercuri arată că anul trecut în Marea Britanie a fost deversată apă de canal timp de 3,6 milioane de ore, mai mult decât dublu comparativ cu 2022.
Acest lucru și-a pus amprenta asupra râului Tamisa, care găzduiește tradiționala „Boat Race” între studenții universităților Oxford și Cambridge.
În mod tradițional echipajul câștigător stropește cu apă când trec linia de sosire și își aruncă cârmaciul în râu.
Însă anul acesta organizatorii au îndemnat echipajele la precauție după ce măsurătorile efectuate de un ONG pentru protecția mediului au arătat niveluri ridicate de bacterii în Tamisa.
ONG-ul River Action afirmă că nivelurile de E.
coli sunt de până la 10 ori mai mari decât cele pe care Agenția pentru Mediu de la Londra le consideră a fi „necorespunzătoare” pentru scăldat.
„Anul acesta am implementat o serie de măsuri de precauție pentru a proteja sănătatea atleților noștri”, au declarat într-un comunicat organizatorii faimoasei curse ce urmează să aibă loc sâmbătă.
Canotorilor li se recomandă să își acopere rănile deschise și să se spele regulat pe mâini.
De asemenea, la linia de sosire a fost instalată o stație de dezinfectare.
Ghidul publicat de organizatori atrage de asemenea atenția asupra pericolului de a intra în apă.
Poluarea râurilor britanice a devenit un subiect de campanie major înaintea alegerilor pe care Marea Britanie le va organiza anul acesta, conservatorii conduși acum de Rishi Sunak fiind acuzați că au privatizat infrastructuri cheie și au slăbit autoritățile de reglementare.
Guvernul lui Sunak a promis că va lua măsuri împotriva deversărilor ilegale.
Potrivit legislației britanice, companiilor le este permis să deverseze apă de canal în râuri doar când au loc precipitații puternice, pentru a evita copleșirea sistemelor de canalizare.
Agenția pentru Mediu de la Londra afirmă că 2023 a fost al șaselea cel mai umed an de la începerea măsurătorilor în 1836.
Însă activiștii de mediu afirmă că firmele deversează mult mai multă apă de canal decât le-ar fi permis, inclusiv atunci când nu plouă.