Guvernul vrea să prelungească cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, plafonarea prețurilor RCA, invocând nevoia de „a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor” din piață, potrivit unui proiect de HG scos marți seara în consultare publică de Ministerul de Finanțe.
Ministerul de Finanțe subliniază în nota de fundamentare la acest proiect că în piața RCA „se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați”.
În plus, „există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.
”Toată această situație, spune Ministerul de Finanțe, poate genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, precum și alte probleme în plan social și economic precum:În final, Ministerul de Finanțe spune că trebuie avut în vedere și faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.
Pentru remedierea acestei stări de fapt, Ministerul de Finanțe propune ca soluție temporară prelungirea cu încă 3 luni până la 30 iunie 2024 a plafonării tarifelor RCA.
Inițial, Guvernul a decis plafonarea prețurilor RCA în data de 5 aprilie 2023, în contextul falimentului demarat la fostul lider RCA.
Mai exact, prețurile RCA au fost plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023.
Ulterior, această perioadă a fost prelungită până la 31 decembrie 2023.
Apoi, în data de 29 decembrie 2023, a fost emis un nou act normativ ca urmare a condițiilor de piață în contextul unei inflații încă ridicate, act ce a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni, care ar expira la finele lunii acesteia.
Pe motiv că dezechilibrele din piața RCA nu s-au terminat și că există încă riscul creșterii excesive a prețurilor, Ministerul de Finanțe intervine acum pentru a 4-a oară într-un an și propune prelungirea cu încă 3 luni a plafonării prețurilor RCA așa cum s-a stabilit la finele lunii decembrie.
Proiectul de HG va fi probabil adoptat joi în ședința de Guvern.