Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova.
Dacă președintele rus a spus că atacatorii au vrut să fugă în Ucraina, Lukașenko a declarat că ei au vrut să intre în Belarus și doar după ce au văzut că nu pot intra s-au îndreptat spre frontiera ucraineană, potrivit AFP.
Potrivit liderului de la Minsk, atacatorii au renunțat la planul de a intra în Belarus după ce au văzut că sunt puncte de control la frontieră.
„Nu era nicio cale prin care să intre în Belarus.
Au văzut asta.
Din acest motiv s-au întors și s-au dus către granița dintre Ucraina și Rusia”, a declarat Lukașenko.
Vladimir Putin a declarat luni că atacul asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea Stat Islamic, a fost comis de „islamiști radicali”, despre care a spus că au încercat să fugă în Ucraina.
„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aștepta acolo? Cei care susțin regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii și susținători ai terorismului, dar apar multe întrebări”, a declarat președintele rus.
În weekend, Vladimir Putin și puternicul său serviciu de securitate, FSB, nu au făcut nicio referire la o eventuală implicare a jihadiștilor, făcând aluzie la o pistă ucraineană negată cu vehemență de Kiev și de Occident.
Luni seara, Putin a insinuat din nou că atacul ar putea avea legătură cu Kievul și cu susținătorii săi.
„Imediat, ne întrebăm cine beneficiază de pe urma acestui lucru? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria de încercări ale celor care, începând din 2014, luptă împotriva țării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”, a spus el.
Cei patru terorişti înarmaţi au deschis focul asupra participanţilor veniţi vineri seară la un concert rock în sala de concerte Crocus City Hall, la 20 de kilometri de centrul Moscovei.
Cel puţin 137 de persoane au fost ucise, iar 182 rănite, dintre care 97 sunt în continuare internate, a anunţat o instanţă din capitala rusă.
Atacatorii au reuşit să fugă, dar au fost în cele din urmă arestaţi, împreună cu alţi şapte suspecţi.
Gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul în mai multe mesaje.
Într-un mesaj către naţiune, sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a făcut nicio referire la această grupare teroristă, precizând în schimb că cei patru suspecţi au fost prinşi în timp ce încercau să fugă spre graniţa cu Ucraina, ţară care a negat orice implicare în atac.
Cei patru suspecţi, toţi cetăţeni tadjici, au fost prezentaţi unei instanţe ruse şi au primit arest preventiv pentru două luni.
Pe canalele rusești de Telegram au apărut mai multe fotografii și videoclipuri în care doi dintre cei patru bărbați, Şamsidin Fariduni și Saidakrami Raceabalizoda, sunt torturați de către forțele de securitate în timpul interogatoriului.