Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca. O zi plină de activități pentru copii și adulți deopotrivă.

Spread the love

  Miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 11:00, clujenii sunt așteptați la Ziua Porților Deschise la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, eveniment aflat la a XIV-a ediție.

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, astfel încât experiența (re)apropierii de teatru să fie una completă pentru întreaga familie.

  „Vă așteptăm să ne urmați într-o nouă aventură fascinantă, în urma căreia vom cunoaște fața nevăzută a unei instituții emblematice din viața culturală a Clujului.

Timp de 11 ore, ne vom juca împreună cu identitățile noastre de spectatori sau actori, inversând roluri și cunoscându-ne reciproc într-o celebrare colectivă a artei teatrului”, arată reprezentanții Teatrului Național Cluj-Napoca.

Pentru copii și adolescenți, ziua va începe cu un spectacol de teatru de păpuși produs de AnimaArt și va continua cu activități precum face painting și baloane modelabile, un atelier de marionete din ziare, condus de Magic Puppet, un spectacol-lectură al piesei „Cu susul în jos”, în prezența autoarei Ana Cucu-Popescu, un atelier de teatru pentru adolescenți alături de actrița Diana Buluga, dar și cu momente de Commedia dell’arte ale studenților de la Facultatea de Teatru și Film.

În plus, până la ora 17:00, cei mici își vor putea exersa imaginația într-o zonă de creație amenajată în foaier, la rangul II.

 Pentru publicul mai matur, dar nu numai, echipa Teatrului a pregătit un atelier de pictură colaborativă, susținut de actrița Sânziana Tarța, o instalație artistică participativă, concepută de Cristina Pop-Tiron și Mădălina Mânzat, vernisajul expoziției „Teatrele” realizate de Fellner & Helmer.

Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare, scena babelor din spectacolul „Sânziana și Pepelea”, recreată de actorul Ionuț Caras împreună cu voluntarii noștri, o repetiție cu publicul la spectacolul „A douăsprezecea noapte sau Cum doriți”, concertul „Fragmente” din Ion Creangă cu Ada Milea și un spectacol prezentat de Facultatea de Teatru și Film în Sala Radu Stanca de la Facultatea de Litere.

Invitata specială a zilei este îndrăgita actriță Coca Bloos, într-un dialog inedit cu teatrologul Ștefana Pop-Curșeu.

Vizitatorii de toate vârstele vor avea șansa de a se înscrie la vizitele în culise ghidate de actorii Teatrului și își vor putea îmbogăți bibliotecile cu cărțile Editurii Signatura.

Cei obosiți sau pur și simplu dornici de socializare vor avea posibilitatea de a se retrage într-un spațiu recreativ amenajat de Cafeneaua Sisters.

„Sperăm să vă alăturați nouă în număr cât mai mare și să marcăm laolaltă ziua închinată artei care, de milenii întregi, ne aduce împreună”, mai arată reprezentanții Teatrului Național Cluj-Napoca.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Accesul la evenimente (inclusiv la vizitele în culise) se va face pe principiul „primul venit, primul servit”.

Evenimente pentru copii și adolescenți:11:00-11:50, Sala mare: Spectacol de teatru de păpuși – Păcală, adaptare și regie Dana Bonțidean (o producție AnimaArt)11:00-17:00, Foaier rang II, bar: Zonă de creație pentru copii11:30-14:00, Rotondă: Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii)12:00-13:00, Foaier Rang II, dreapta: Atelier de marionete din ziare (Magic Puppet)12:00-13:00, Foaier rang II, stânga: Lectura piesei Cu susul în jos de către actorii Diana-Ioana Licu, Cosmin Stănilă, Adriana Băilescu, Radu Dogaru și Cătălin Codreanu, în prezența autoarei Ana Cucu-Popescu și a regizoarei Delia Gavlițchi; Sesiune de întrebări și autografe.

14:00-15:00, Foaier Rang II, dreapta: Ritmuri de adolescență – Atelier de teatru pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga; 15:00-15:30, Esplanadă: Ce abureală nemaipomenită! Extrase din spectacolul de Commedia dell’ arte, Facultatea de Teatru și Film, UBB.

Clasa profesorilor: Filip Odangiu, Sinko Ferenc, Diana Aldea;16:00-16:30, Esplanadă: Ce abureală nemaipomenită! Prezentare a măștilor de Commedia dell’ arte, Facultatea de Teatru și Film, UBBEvenimente speciale11:00-19:40, Rotondă: Cafeneaua Sisters11:00-19:40, Foaier parter: Stand de carte Editura Signatura12:15-15:15, Scena mare: Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca14:00-16:00, Rotondă: Măști și flori – Atelier de pictură colaborativă, cu actrița Sânziana Tarța15:00-20:00, Studio Euphorion: Together we resonate – Instalație artistică participativă.

Concept: Cristina Pop-Tiron și Mădălina Mânzat.

Executie, productie, realizare artistică: Digital Interactive Arts Master, anul 1, Facultatea de Teatru și Film, UBB;15:00-15:30, Foaier rang II: Vernisajul expoziției „Teatrele” realizate de Fellner & Helmer.

Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare16:15-16:40, Scena mare: Babe voluntare – Prezentarea atelierului de joacă și bună dispoziție cu voluntarii Teatrului Național, având ca pretext „scena babelor” din spectacolul Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija.

Coordonator: actorul Ionuț Caras;17:00-17:45, Scena mare: Repetiție cu public, urmată de discuții cu realizatorii spectacolului – A douăsprezecea noapte sau Cum doriți după William Shakespeare.

Regia: Botond Nagy;18:00-18:50, Scena mare: Invitatul special al zilei – Actrița Coca Bloos în dialog cu teatrologul Ștefana Pop-Curșeu;19:00-19:40, Scena mare: Concert Ada Milea – Fragmente din Ion Creangă;19:00-21:00, Facultatea de Litere, UBB, Sala Radu Stanca: Pofta – scenariu colectiv.

Spectacol de teatru, anul I Actorie, Facultatea de Teatru și Film, UBB.

Clasa profesorilor: Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns