Fermierii s-au adunat marți dimineață în fața principalelor instituțiile ale Uniunii Europene din centrul orașului Bruxelles pentru a protesta împotriva unor politici europene despre care afirmă că le afectează activitatea, relatează Politico.
Mai multe tractoare au circulat prin Place du Luxembourg de lângă Parlamentul European, iar fermierii au aprins un foc.
Fermierii au blocat cu tractoare mai multe drumuri care duc spre instituțiile europene, printre care Rue de la Loi, unul din cele mai aglomerate drumuri din Bruxelles.
Proteste ale fermierilor au avut loc în ultimele luni în majoritea statelor europene, inclusiv în România.
Printre nemulțumirile fermierilor se numără acordurile comerciale încheiate de UE și politicile de mediu impuse la nivel european.
Primele proteste au izbucnit în Polonia în primăvara anului trecut și s-au extins în majoritatea statelor europene.
Nemulțumirile lor variază de la țară la țară.
De exemplu, în Germania fermierii sunt nemulțumiți că autoritățile au tăiat subvențiile pentru combustibil, în timp ce în Franța nemulțumirile sunt concentrate pe acordurile comerciale ale UE și politica de mediu.
Sunt și nemulțumiri comune precum creșterea prețului la energie și inflația în creștere în întreaga Europa care a venit în același timp cu o prăbușire a profiturilor fermierilor.
În 11 țări din Uniunea Europeană, banii pe care îi primesc fermieri au scăzut cu 10%.
Doar în Cipru și Grecia a crescut profitul fermierilor.
De asemenea, fermierii sunt nemulțumiți de pătrunderea pe piața europeană de produse din Ucraina.
Agricultorii europeni s-au plâns că agricultorii ucraineni nu sunt obligați să respecte aceleași norme precum cei din UE, motiv pentru care produsele ucrainene mai ieftine au invadat piața europeană.
Pentru a întâmpina aceste nemulțumiri, UE a introdus grâul ucrainean pe o listă a produselor importante pentru care se introduce o „frână de urgență” pentru a opri inundarea pieței europene cu produse ieftine din Ucraina.
Nu doar produsele mai ieftine din Ucraina generează nemulțumiri.
Agricultorii refuză și acordurile de liber schimb, cum ar fi Mercosur, cer simplificări administrative, denunță standardele europene „de neînțeles” și vor un preț „corect” pentru produsele vândute.
La protestele precedente de la Bruxelles s-au produs mai multe incidente violente, după ce fermierii au aruncat cu ouă, sticle de bere și petarde în poliție, care a răspuns cu furtunuri cu apă.
O statuie a fost dărâmată în fața Parlamentului European.
În ciuda acestor tensiuni, polițiști nu a raportat încă niciun incident major.