Un hipopotam pigmeu, specie în pericol de dispariţie, a venit pe lume în Parcul Zoologic Attica din Atena, primul exemplar din această specie născut la grădina zoologică în ultimii 10 ani.
Numărul mic al hipopotamilor pigmeu masculi care trăiesc în captivitate complică eforturile de reproducere, aşa că personalul grădinii zoologice a fost „extrem de entuziasmat’” că puiul este un mascul, a declarat pentru Reuters Noi Psaroudaki, veterinarul grădinii zoologice.
„Fiecare pui de hipopotam pigmeu care vine pe lume în captivitate este extrem de important.
Suntem foarte fericiţi să vedem acest pui transformându-se într-un hipopotam adult sănătos şi, să sperăm că, într-o zi se va reproduce”, a spus ea.
Lipsa hipopotamilor pigmei masculi în captivitate s-a dovedit o provocare pentru eforturile de repopulare.
Peter Gros, expert în fauna sălbatică, a declarat pentru BBC că nașterea hipopotamului pigmeu este un „moment important și incitant”, având în vedere impactul pe care acest hipopotam l-ar putea avea asupra întregii specii.
Gros explică că eforturile de reproducere a hipopotamilor pigmei sunt pe cât de complicate, pe atât de sensibile și că „experții și biologii fac tot posibilul pentru a se asigura că animalele se simt în siguranță și confortabil într-un mediu care amintește de propriul lor habitat”.
El precizează că, din cauza naturii solitare a hipopotamului pigmeu, aceasta nu este o operație ușoară.
Din fericire, spune el, „există o mulțime de date , dar și știință – de la monitorizare, urmărire și controale de sănătate” pe care se bazează experții pentru a putea crea cel mai bun habitat de înlocuire pentru a se potrivi nevoilor hipopotamilor.
Alicia Hoogenboom înțelege ce se întâmplă în aceste eforturi chiar din interior.
În calitate de șef al Savannah la Parcul Zoologic Attica, ea are sarcina de a îngriji hipopotamii pigmei.
Hoogenboom a precizat că în octombrie, ea și ceilalți îngrijitori ai grădinii zoologice au observat că „burta hipopotamului nostru femelă era puțin mai mare decât de obicei”.
În aceeași săptămână, echipa a cerut medicilor veterinari să efectueze o ecografie, despre care ea spune că „a confirmat suspiciunea” la care se aștepta.
Au urmat monitorizările și nașterea care a decurs fără probleme.
Hipopotamii pigmei sunt nativi în mlaştinile şi pădurile tropicale din vestul Africii.
Sunt incluşi pe lista speciilor periclitate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi, potrivit estimărilor, doar 2.
000-2.
500 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie.
Cu o greutate de 7 kilograme, puiul mascul – al cărui nume va fi ales în urma votului publicului – s-a născut pe 19 februarie şi, alături de părinţii săi, Lizzie şi Jamal, sunt singurii hipopotami pitici de la această grădină zoologică.
Hipopotamul, un animal solitar şi nocturn, va rămâne alături de mama lui pentru câteva luni înainte să se aventureze în ţarcul exterior.
Surse: Reuters, BBC, Agerpres