În toamna anului trecut, Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina.
În condițiile în care Ungaria va prelua președinția Consiliului UE de la 1 iulie 2024, Budapesta se arată interesată ca Uniunea Europeană şi Republica Moldova să coopereze cât mai strâns, a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în urma discuţiilor purtate la Budapesta cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, pe care l-a asigurat de sprijinul ţării sale pentru accelerarea integrării Moldovei în cursul preşedinţiei ungare a UE, potrivit agenției maghiare de presă MTI.
La conferinţa de presă comună cu omologul său moldovean, şeful diplomaţiei ungare a apreciat că UE este „în suferinţă” şi că „tratamentul cel mai eficient” este construirea de relaţii mai apropiate cu state partenere din afara blocului.
Peter Szijjarto a amintit că şi Ungaria a întâmpinat „dificultăţi” în procesul de aderare şi a promis ajutorul guvernului ungar pentru ca Republica Moldova să „ducă această sarcină la bun sfârşit”.
„Din acest motiv, în timpul preşedinţiei sale la Uniunea Europeană, Ungaria se va concentra serios să obţină o avansare în chestiunea extinderii, iar în cadrul acestui lucru, va oferi Moldovei tot sprijinul pentru ca ţara să îşi poată accelera procesul de integrare”, a declarat Szijjártó.
El a insistat că fiecare ţară candidată la aderarea la UE trebuie evaluată pe baza performanţelor sale şi că Ungaria consideră inacceptabil ca unele ţări să „devină ostatice” ale celor cu „prestaţie mai slabă” în procesul de integrare, referindu-se la Albania şi Macedonia de Nord.
„Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi dorim să arătăm în avans că nu vom sprijini ca integrarea Republicii Moldova să fie legată de cea a altei ţări”, a punctat Szijjarto.
Acesta a mai spus că Ungaria susţine extinderea acordului de liber-schimb UE-Republica Moldova, liberalizarea pactului privind transport de mărfuri şi alocarea de fonduri Republicii Moldova din Instrumentul european pentru pace pentru a-şi dezvolta capacităţile de apărare.
„Dacă prima reuniune a comisiei interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova la UE nu are loc până în iunie, o vom organiza la începutul preşedinţiei ungare a UE pentru a contribui la accelerarea acestui proces”, a precizat ministrul de externe ungar.
În cursul întâlnirii bilaterale de vineri a fost semnat un acord prin care 50 de oficiali publici moldoveni vor beneficia de pregătire la Academia diplomatică ungară privind armonizarea legislaţiei şi implementarea reformelor legate de procesul de aderare, a notat el.
Peter Szijjarto s-a referit şi la relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Republica Moldova, menţionând că volumul comerţului bilateral a crescut de 2,5 ori din 2010 şi că exporturile ungare sunt susţinute în principal de industria farmaceutică şi cea alimentară.
Ministrul de externe ungar a menţionat şi că 40 de studenţi moldoveni studiază cu bursă în fiecare an la universităţi din Ungaria.
„Ungaria este un susţinător dedicat al procesului de integrare al Republicii Moldova şi semnarea acordurilor de astăzi arată clar că această susţinere se bazează pe acţiuni reale”, a notat Szijjarto.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro