Gaza: Blinken deplânge un veto „cinic” al Chinei și Rusiei la ONU

Spread the love

Rusia și China au pus vineri dreptul de veto unei rezoluții americane care sublinia „necesitatea” unei încetări „imediate” a focului în Gaza, condamnând, la fel ca țările arabe, formularea ambiguă care nu solicită direct reducerea la tăcere a armelor, potrivit AFP.

O decizie „cinică” și „meschină”, a criticat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield.

„China și Rusia pur și simplu nu au vrut să voteze în favoarea unui proiect redactat de Statele Unite, pentru că preferă să ne vadă eșuând decât să vadă Consiliul reușind”.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, americanii s-au opus sistematic folosirii termenului „încetarea focului” în rezoluțiile ONU, blocând trei astfel de texte.

Dar, în cele din urmă, ei au decis să supună la vot acest text, care constata „necesitatea unei încetări imediate și durabile a focului pentru a proteja civilii din toate părțile, pentru a permite furnizarea de asistență umanitară esențială (.

.

.

) și, în acest scop, sprijină fără echivoc eforturile diplomatice internaționale pentru a obține o astfel de încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă reținuți”.

Într-un moment în care Statele Unite se află sub presiunea comunității internaționale pentru a-și atenua sprijinul pentru Israel, secretarul de stat american Antony Blinken a calificat miercuri această inițiativă drept un „semnal puternic”.

Această rezoluție „solicită o încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor și sperăm foarte mult că țările o vor susține”, a asigurat el într-un interviu acordat postului de televiziune saudit Al Hadath.

Dar textul, care a primit 11 voturi pentru, trei împotrivă (Rusia, China și Algeria) și o abținere (Guyana), nu folosește cuvintele „apeluri” sau „cereri” și face o legătură între acest armistițiu și negocierile în curs la Doha pentru eliberarea ostaticilor.

„În timp ce Gaza a fost practic ștearsă de pe hartă, reprezentantul american, fără să clipească, ne asigură că Washingtonul recunoaște necesitatea unei încetări a focului”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.

El a denunțat „spectacolul ipocrit” al Statelor Unite, care au încercat să „vândă comunității internaționale un produs total diferit, o formulă diluată”.

Salutând „eforturile” americane, ambasadorul algerian Amar Bendjama a denunțat totuși un text care este „departe de așteptările noastre” și care nu este la înălțimea „imensei suferințe a poporului palestinian”.

Ambasadorul palestinian Riyad Mansour a comentat că țările arabe au fost „unanime” în respingerea rezoluției, deoarece aceasta nu „solicită o încetare imediată a focului”.

În cazul în care propunerea americană ar fi fost adoptată, Consiliul ar fi condamnat, de asemenea, pentru prima dată, în mod specific, atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care s-au soldat cu moartea a cel puțin 1.

160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

„Decizia Consiliului de a nu condamna Hamas este o pată care nu va fi uitată niciodată”, a denunțat ambasadorul israelian Gilad Erdan.

În urma respingerii textului american, un text alternativ propus de mai mulți membri nepermanenți ai Consiliului ar putea fi supus la vot cel mai devreme vineri după-amiază.

Textul consultat de AFP „cere o încetare imediată a focului umanitar pentru luna Ramadanului” și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, în timp ce ofensiva israeliană a făcut peste 32.

000 de victime în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

„Dacă Statele Unite sunt serioase în ceea ce privește o încetare a focului, atunci votați pentru cealaltă propunere”, a pledat ambasadorul chinez Jun Zhang.

Dar omologul său american și-a exprimat deja rezervele, afirmând că textul „ar putea oferi o scuză” pentru ca Hamas să refuze să negocieze un armistițiu în schimbul eliberării ostaticilor.

Consiliul, care de ani de zile a fost în mare parte divizat în ceea ce privește chestiunea israeliano-palestiniană, nu a reușit să adopte decât două rezoluții pe această temă de la 7 octombrie, rezoluții în esență umanitare.

Alte câteva rezoluții politice au fost respinse prin veto-uri americane, ruse și chineze, sau printr-un număr insuficient de voturi.

Lasă un răspuns