Comisia Europeană a propus vineri impunerea de taxe pe importurile de cereale din Rusia și Belarus, pentru a nu permite Moscovei și aliatului său să perturbe piețele UE și pentru a încerca să-i liniștească pe agricultorii care protestează de luni de zile împotriva importurilor ieftine, transmite Reuters.
Comisia a spus că taxele au fost concepute, de asemenea, pentru a limita capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul din Ucraina și pentru a reduce vânzările de cereale furate din Ucraina.
UE a evitat în mod expres impunerea de sancțiuni asupra produselor agricole rusești pentru a nu perturba piața globală.
Comisia a precizat că, odată cu noile taxe, tranzitul de cereale prin blocul comunitar către alte țări va fi în continuare permis, la fel ca și finanțarea, asigurarea, depozitarea și transportul acestor încărcături.
Comercianții din piață au spus la începutul acestei săptămâni că livrările Rusiei și Belarusului către blocul comunitar sunt scăzute, în special în comparație cu cele din Ucraina, și că impunerea de taxe este în mare măsură simbolică.
Rusia a exportat 4,2 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse derivate către UE în 2023, în valoare de 1,3 miliarde de euro.
Un oficial al Comisiei a declarat că acest lucru a reprezentat aproximativ 1% din piața UE.
Cu toate acestea, Comisia a declarat că există riscul ca importurile să crească, având în vedere că exporturile globale de grâu rusesc au urcat la 50 de milioane de tone, de la 35 de milioane de tone, cât erau în mod obișnuit.
Txele vor fi de 95 de euro pe tonă pentru cereale și de 50% pentru oleaginoase.
Acestea vor putea fi aplicate după ce vor fi aprobate de guvernele UE, care probabil își vor da avizul conform în câteva săptămâni.
Propunerea a fost făcută în timp ce liderii Uniunii Europene dezbat răspunsul UE la nemulțumirile fermierilor cu privire la normele de mediu și la suspendarea taxelor la importurile agricole din Ucraina după începutul invaziei ruse.
Aceasta din urmă măsură a provocat frământări în cadrul blocului.
Atât Franța, cât și Polonia au criticat acordul provizoriu la care s-a ajuns miercuri pentru a prelungi accesul fără taxe vamale pentru încă un an, cu noi restricții asupra unor produse alimentare.
Rusia are multe piețe de export alternative pentru cerealele sale, altele decât Uniunea Europeană, a spus vineri Kremlinul, după anunțul Bruxellesului.
Dmitri Peskov a declarat că va fi nevoie de intervenția experților pentru a stabili cine ar avea mai mult de suferit de pe urma unor astfel de restricții: Rusia sau UE.
foto articol: DreamsTime.
com