Comisia de Etică a Universității din București (UB) a decis că profesorul Horea-Mihai Bădău de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a încălcat Codul de etică și deontologie al universității, după ce mai multe studente au acuzat un comportament nepotrivit al cadrului didactic.
Horea-Mihai Bădău a fost acuzat de către foste studente de comportament nepotrivit în două investigații de presă documentate de jurnaliștii Carla Lunguți și Cristian Lupșa, publicate pe Rise Project și Scena9.
El a negat constant acuzațiile care i se aduc de către fostele sale studente.
De precizat este că numele lui Bădău este anonimizat în decizia Comisiei de Etică, însă se face trimitere la articolele de presă în care el este acuzat de un comportament inadecvat de către foști studenți.
Comisia de Etică a UB a analizat mai multe sesizări primite în acest caz într-o ședință care a avut loc în data de 4 martie 2024.
Comisia de Etică a decis că Horea-Mihai Bădău a încălcat art.
11 din Codul de deontologie și etică al universității, care stabilește: „Responsabilitatea obligă membrii comunității academice la un comportament care exclude, atat offline cat și online, formularea în scris sau verbal de opinii tendențioase sau folosirea unui limbaj vulgar, jignitor, ireverențios, precum și hărțuirea, amenințarea, umilirea, intimidarea, bullying-ul, atacul la persoană, dezinformarea, calomnia sau denigrarea Universității din București, a facultăților, a unor programe sau persoane din propria instituție, a studenților sau a comunității academice în ansamblul ei.
În mod specific, sunt interzise următoarele:(1) Insulta verbala sau scrisa; (2) Abuzul de putere; (3) Hărțuirea, înțeleasă drept comportament degradant, intimidant sau umilitor prin care este afectată capacitatea unei persoane de a-și desfășura în mod firesc activitățile profesionale și de studiu sau de a-și exercita drepturile, indiferent de formele în care s-ar putea manifesta acesta (precum hărțuirea sexuală, șicanarea sistematică și altele asemenea)”.
Comisia de Etică precizează că deși faptele de care este acuzat Bădău s-ar fi petrecut cu mult timp în trecut, dispozițiile actuale din Codul de etică și deontologie al UB sunt aplicabile, „deoarece abuzul de putere și hărțuirea sub orice formă sunt dintotdeauna fapte contrare eticii, «condamnabile» în UB”, conform deciziei.
În același timp, Comisia de Etică a stabilit și că FJSC va trebui să „analizeze situația și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni pe viitor asemenea abateri din partea cadrelor didactice și pentru a asigura, astfel, un climat sănătos indispensabil unui proces de invatamant de calitate”.
După publicarea materialelor de presă, Bădău, care preda la Universitatea Lorraine din Franța (fiind în concediu fără plată la FJSC), a fost suspendat de la catedră până pe 20 mai, conform Rise Project.
„L-am suspendat pe Horea Mihai Bădău, având în vedere riscul ca activitățile facultății să fie afectate din cauza nivelului ridicat de emoție provocat de dezvăluirea unor presupuse fapte care au avut loc în România.
Aceste acuzații se referă la evenimente care au avut loc în România și, prin urmare, intră în competența Universității din București și a autorităților statului român”, a explicat Hélène Boulanger, președintele Universității din Lorraine, conform Rise Project.
Cele două investigații în care foste studente vorbesc despre comportamentul profesorului Horea-Mihai Bădău: