Sursa foto: X Senatorul Bernie Sanders a readus conceptul de săptămână de lucru de patru zile în atenţie prin introducerea unei legislaţii care propune stabilirea unei săptămâni de lucru formale de 32 de ore în Statele Unite, relatează Forbes.
În timp ce ideea unei săptămâni de lucru mai scurte nu este nouă, proiectul de lege al lui Sanders reprezintă una dintre cele mai semnificative încercări de a o stabili la nivel naţional, depăşind politicile individuale ale companiilor.
Vezi mai multe articole din categoria externe Dacă va fi adoptat, proiectul de lege al lui Sanders ar reduce pragul de eligibilitate pentru plata orelor suplimentare şi ar implementa o perioadă de tranziţie de patru ani către săptămâna mai scurtă.
Cu toate acestea, având în vedere climatul politic actual din Washington, probabilitatea adoptării proiectului de lege rămâne nesigură.
Lucrătorii americani îi depăşesc deja pe omologii lor internaţionali în ceea ce priveşte numărul de ore de muncă anuale, având o medie de 1.
811 de ore pe an, cu aproximativ 3,4% mai mult decât media OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).
Mai mult, SUA conduce în numărul de angajaţi care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.
Susţinătorii argumentează că progresele în tehnologia inteligenţei artificiale, împreună cu evoluţia atitudinilor faţă de muncă post-pandemie, ar putea determina o considerare mai largă a unei săptămâni de lucru de 32 de ore.
Beneficiile potenţiale includ creşterea productivităţii, reducerea epuizării profesionale şi scăderea absenteismului.
Cu toate acestea, fezabilitatea implementării unei săptămâni de lucru mai scurte la nivel naţional rămâne un subiect de dezbatere.
În timp ce unii lideri de afaceri, precum CEO-ul Kickstarter, Everette Taylor, recunosc avantajele săptămânilor de lucru mai scurte în promovarea echilibrului între viaţa profesională şi cea personală şi a concentrării, alţii ar putea fi sceptici.
Aşa cum sugerează cercetările, o săptămână de lucru de patru zile ar putea oferi beneficii tangibile în ceea ce priveşte bunăstarea şi performanţa angajaţilor.
Dacă acest concept câştigă popularitate în Washington şi printre liderii de afaceri rămâne de văzut, dar susţinătorii săi rămân optimişti în privinţa adoptării sale extinse în viitor.