Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât marți în favoarea Partidului Mişcarea Populară (PMP) în disputa cu Biroul Electoral Central (BEC) care nu i-a acceptat reprezentanți în birourile electrorale.
„Cu majoritate: Admite contestaţia formulată de contestatorul Partidul Mişcarea Populară.
Anulează în parte Procesul verbal nr.
1 PV/BEC 2024 din data de 16.
03.
2024 emis de intimatul Biroul Electoral Central, în ceea ce priveşte respingerea propunerii făcute de Partidul Mişcarea Populară, de completare a Biroului Electoral Central cu reprezentantul contestatorului.
Dispune completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantul desemnat de contestatorul Partidul Mişcarea Populară.
Definitivă.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art.
402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 19 martie 2024.
Cu opinia separată a doamnei judecător Tămagă Elena Diana în sensul: Respingerii contestaţiei, ca nefondată”, e arată în decizia ÎCCJ.
În 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea câte un reprezentant în BEC, fiind invocate prevederile ordonanţei de comasare a alegerilor.
REPER, condus de Dacian Cioloș, a atacat la instanța supremă procesul-verbal de constituire a Biroului Electoral Central, însă contestaţia a fost respinsă marţi de judecători.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis marți contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) împotriva deciziei Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire.
Astfel, USR, Forța Dreptei și PMP pot participa împreună la alegeri.
Decizia instanței supreme este definitivă.
Prin decizia luată marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia de duminică a Biroului Electroral Central prin care a fost respins protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”.