Restricțiile severe impuse de Israel la intrarea ajutorului umanitar în Gaza și posibila utilizare a foamei ca armă ar putea „constitui o crimă de război”, a declarat marți ONU, potrivit AFP.
„Amploarea restricțiilor impuse de Israel la intrarea ajutoarelor în Gaza și modul în care continuă să desfășoare ostilitățile ar putea echivala cu utilizarea foametei ca metodă de război, ceea ce constituie o crimă de război”, a declarat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, în cadrul briefingului periodic al ONU de la Geneva.
Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Volker Türk, arată în mod clar cu degetul spre Israel pentru situația alimentară din Fâșia Gaza, și în special din nordul teritoriului palestinian.
„Starea de foamete este rezultatul restricțiilor extinse impuse de Israel la intrarea și distribuirea ajutorului umanitar și a bunurilor comerciale, al strămutării majorității populației și al distrugerii infrastructurii civile cruciale”, a subliniat Türk într-o declarație citită de purtătorul de cuvânt, adăugând că „timpul se scurge”.
Într-o declarație trimisă la scurt timp după aceea presei, reprezentanța israeliană la Națiunile Unite de la Geneva a afirmat în schimb că „Israelul face tot ce-i stă în putere pentru a alimenta Gaza cu ajutoare, inclusiv pe uscat, pe calea aerului și pe mare”.
Înaltul comisar „încearcă încă o dată să dea vina pe Israel pentru această situație și să absolve ONU și Hamas de orice responsabilitate”, se arată în declarația israeliană.
Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a cel puțin 1.
160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe surse oficiale israeliene.
Operațiunile militare israeliene lansate ca represalii au ucis peste 31.
800 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas.