Premierul polonez Donald Tusk a anunţat marţi că urmează să fie înaintată parlamentului o moţiune pentru demiterea guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei (NBP), ajuns în funcţie pe vremea fostului guvern conservator şi criticat dur de actualul guvern liberal.
Legislaţia poloneză oferă o largă independenţă guvernatorului Băncii Naţionale, iar atât numirea cât şi destituirea acestuia pot fi decise numai printr-un vot cu majoritate absolută în parlament, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Însă o decizie recentă a Curţii Constituţionale poloneze – unde majoritatea judecătorilor au fost numiţi în timpul guvernării conservatoare şi pe care actualul guvern liberal încearcă de asemenea să-i schimbe – impune o majoritate de trei cincimi pentru înlocuirea guvernatorului NBP.
Or, coaliţia de guvernare a lui Tusk dispune doar de o majoritate simplă în legislativ.
Înlocuirea guvernatorului Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, este una din cele o sută de promisiuni electorale ale premierului Tusk, care a preluat puterea în decembrie după ce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), care guvernase opt ani la rând, a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie.
De atunci, între actuala şi fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.
În ce-l priveşte pe guvernatorul Băncii Naţionale, premierul Tusk îi reproşează acestuia că nu a acţionat în mod independent, că a sprijinit activ fostul guvern în campania electorală şi că nu a fost capabil să ţină sub control inflaţia, care a fost anul trecut de peste 12%.
Adam Glapinski a primit de altfel critici din tot spectrul politic în urma deciziei sale de a menţine ani la rând neschimbată rata dobânzii directoare, pe care apoi a crescut-o de nouă ori pentru a încerca să tempereze inflaţia, dar fără succes.
De asemenea, Tusk îl acuză pe Glapinski că a obstrucţionat accesul guvernului la date şi informaţii privind politica monetară a Poloniei şi că a politizat instituţia prin angajarea mai multor responsabili din fostul guvern.
În urma acestor acuzaţii, guvernatorul i-a scris preşedintei Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care l-a asigurat că legislaţia UE apără independenţa băncilor centrale naţionale care se confruntă în justiţie cu situaţii motivate politic.
În anunţul său de marţi, premierul Tusk a precizat că în zilele următoare va fi transmisă Tribunalului Statal cererea de demitere a guvernatorului Băncii Naţionale, ca pas procedural premergător trimiterii către parlament a moţiunii de destituire.