Nicolas Maduro va candida pentru al treilea mandat de președinte al Venezuelei

Spread the love

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va candida pentru încă un mandat de șase ani la scrutinul planificat pentru 28 iulie, a anunțat sâmbătă partidul socialist de guvernământ, relatează Reuters.

Maduro, un fost lider de sindicat în vârstă de 61 de ani, a fost proclamat candidat al Partidului Socialist de către vicepreședintele Diosdado Cabello și a urcat pe scena unei mari arene sportive pentru a se adresa susținătorilor său.

„Există un singur rezultat, victoria poporului pe 28 iulie”, a spus Maduro.

„Nu au reușit să ne oprească și nici nu vor putea să ne oprească”.

Sondajele recente arată că 13,9% dintre venezueleni intenționează să voteze pentru Maduro, în timp ce pentru candidata de opoziție Maria Corina Machado și-au anunțat intenția de vot 54,5% dintre venezueleni.

Deși Machado a câștigat alegerile primare ale opoziției în octombrie, nu era clar dacă va apărea pe buletinul de vot după ce instanța supremă a țării a menținut o interdicție care îi interzice să ocupe funcții publice.

Candidații au termen până pe 25 martie să se înregistreze și nu este clar dacă opoziția va numi un înlocuitor pentru Machado.

Statele Unite au anulat parțial sancțiunile impuse guvernului Venezuelei la sfârșitul anului 2023 din cauza unui acord electoral cu opoziția, dar sădirea acestor bune relații au luat sfârșit odată cu arestarea personalităților din opoziție și decizia instanței privind-o Machado.

SUA au promis reintroducerea sancțiunilor petroliere de la jumătatea lunii aprilie.

Venezuela a suferit o hiperinflație și un colaps economic fără precedent de când Maduro a preluat puterea în 2013, după moartea mentorului său, președintele Hugo Chavez.

Țara a cunoscut valuri intermitente de proteste împotriva partidului de guvernământ și a lui Maduro, în special între 2014 și 2017, care au dus la zeci de arestări și asasinate.

Principalele partide de opoziție au boicotat alegerile prezidențiale din 2018 și au refuzat, împreună cu SUA și alte state, să recunoască victoria lui Maduro.

Lasă un răspuns