Conservatorii germani revin în grațiile electoratului, în timp ce coaliția lui Olaf Scholz întâmpină probleme (sondaj)

Spread the love

Un nou sondaj de opinie realizat în Germania în perspectiva alegerilor din iunie pentru Parlamentul European arată un avans considerabil al blocului opoziţiei de centru-dreapta în faţa coaliţiei guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz, relatează vineri agenția dpa, citată de Agerpres.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea „soră” din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sunt susţinute de 34% dintre alegători, potrivit sondajului publicat de RTL/ntv.

Acest procent este mai mare decât sprijinul combinat exprimat pentru toate cele trei partide din coaliţia lui Scholz: social-democrații cancelarului, Verzii și partidul liberal FDP.

La alegerile precedente pentru PE din 2019, CDU/CSU a obţinut 28,9% din voturi.

În favoarea Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz s-au pronunţat 16% dintre respondenţi, foarte aproape de scorul de 15,8% obţinut la alegerile din 2019.

În schimb, sprijinul pentru partenerii săi de coaliţie Verzi a scăzut drastic la 14% de la 20,5% în 2019.

A scăzut şi cel pentru Partidul Liberal Democrat (FDP), pentru care ar vota acum 3% dintre potenţialii alegători, de la 5,4% în 2019.

Şi Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, a înregistrat o scădere comparativ cu nivelul de susţinere din ultimele luni, de la peste 20% la 15% în noul sondaj, ceea ce este totuşi substanţial mai mult decât la alegerile europene din 2019, când a obţinut 11% din voturi.

Sondajul a fost realizat de institutul Forsa cu o marjă de eroare de +/-3 puncte procentuale, pe un eşantion de 1008 alegători germani, în perioada 12-13 martie.

Sondajele preelectorale pentru alegerile europarlamentare sunt în general marcate de incertitudine, declinul loialităţii faţă de partide şi creşterea tendinţei de a lua decizii de vot pe termen scurt fiind factori care îngreunează procesarea datelor colectate de institutele de sondare.

În principiu, aceste sondaje reflectă doar opiniile din momentul în care sunt realizate, fără a fi un pronostic al rezultatelor alegerilor, mai notează dpa.

Lasă un răspuns